Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Vårt dagliga intet

Vårt dagliga intet

Norstedts. 2000. Inbunden 176 sidor, 348 gram. Mycket gott skick, skyddsomslaget är naggat. I sitt bristande sinne för humor har Fidel Castro utnämnt Zoé Valdés till en av Revolutionens fiender och som ett steg i detta bannlyst henne på kubansk mark. Herr Castros otillräcklighet inför komikens och satirens värld är beklämmande, i synnerhet när han missat de dubbla bottnar som återfinns i romanen Vårt dagliga intet. Med denna roman, som först publicerades på spanska, fick Valdés sitt stora internationella genombrott. Vad som undgått revolutionären är att det dagliga intet inte enbart existerar i det avsomnade kubanska samhället, utan det är även något som kan genomsyra västvärldens liv och leverne.

Med ett fräckt och respektlöst angreppssätt penetreras såväl mödomshinnor, det kommunistiska paradisets kaos som den manliga självgodheten. Valdés ger oss ohämmad och ekivok samtidshistoria i ett rappt tempo som inte tillåter stagnation och enformighet, varken i stil eller innehåll. Berättelsen utlämnar kvinnan, Yocandra, som behagar männen, hennes två älskare Bedragaren och Nihilisten, men i samma andetag även människan, som behagar (det kubanska) systemet. Valdés skildrar kvinnans och människans uppoffringar för att bidra till skapandet av ett kubanskt mästerverk, ett mästerverk i form av bland annat Bedragarens avsaknade författartalang och det kommunistiska samhällets existens.

Oberoende av den härligt obstinata inställningen i skildrandet, känns uttryckssättet ibland som hämmande för inlevelsen hos läsaren. Det talspråk som genomsyrar Valdés författande är otvetydigt ett lysande grepp. Men Valdés faller också på eget grepp då hon utnyttjar skrivspråkets parenteser. Parenteser innebär ett händelseparti som är ett mellanspel i vårt dagliga sammanhang. De händelser som Valdés sätter inom parentes är dock alldeles för meningsfulla för helheten för att de ska ses som betydelselösa.
Textutdrag (Visa/göm)

Hon kommer från en ö som ville skapa paradiset. Aggressivitetens eld förtär hennes ansikte. Ögonen nästan alltid fuktiga, munnen vädjande som på en bronsstaty, näsan spetsig.

Hon är som vilken kvinna som helst, men hon öppnar ögonen på ett sätt som bara kvinnor från öar gör: långsamt, en tyst likgiltighet tynger ner hennes ögonlock. Kroppen är fast, som motvikt till de flytande pupillerna. Hon är egentligen inte vacker, men hon har något?jag vet inte vad, kanske är det hennes ironiska leende, kanske är det hennes sällsynta rädsla. Hon förändras aldrig, hon kommer aldrig att förändras. Hon kommer att dö ung och ta sin längtan med sig i graven.

Camilla Wennerström

Publicerad: 2000-11-16 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-10 22:45

Kategori: Dagens bok, Recension

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9113007726
Titel
Vårt dagliga intet
Författare
Zoé Valdés
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
2000
Omfång
173 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
350 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Zoé Valdés genombrottsroman om livet på Castros Kuba har blivit en oerhörd internationell framgång. Uppkäftigt, fräckt och med en bister humor vill den ta död på alla myter om det revolutionära paradiset.

Romanens huvudperson och berättare Yocandra, av föräldrarna också döpt till Patria, är född 1959 och således årsbarn med den segrande revolutionen på Kuba. Hon tillhör alltså den första generationen som vuxit upp under Fidel Castros kommunistiska styre och varit utsatt för det väldiga samhällsexperiment som skulle bli ett paradis på jorden.
Hennes berättelse om verkligheten bakom myterna, om brödransoneringar och näringsbrist, om obefintlig sjukvård, dålig hygien, administrativt kaos och allmänt förfall bärs fram av en bister indignation men också av en fräck uppkäftighet.

Zoé Valdés är, liksom sin huvudperson, född 1959. Vårt dagliga intet, publicerad på spanska 1995, blev hennes stora internationella genombrott. På svenska introducerades hon med romanen Jag skänkte dig mitt liv (1999). Hon lever sedan flera år i ofrivillig exil i Paris.