Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Vikingatidens konst - Signums svenska konsthistoria

Vikingatidens konst - Signums svenska konsthistoria

Inbunden bok. Bokförlaget Atlantis. 1995. 240 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. PRESENTSKICK.
"Vikingatidens konst" av Sir David M. Wilson är den första större boken om konsten från Sveriges vikingatid.
År 793 e. Kr. angrep, meddelar den anglosaxiska krönikan, hedniska rövare från Skandinavien det rika klostret Lindisfarne på Englands nordostkust. Händelsen brukar betraktas som vikingatidens början.
De arkeologiska fynden vittnar om en enhetlig materiell och andlig kultur i hela Skandinavien under vikingatiden. Skillnaderna i språk var inte större än att människorna förstod varandra, religionen band samman, liksom konsten. Den tradition som formade vikingarnas konst var starkt särpräglad. Utländska influenser omvandlades snart av självmedvetna människor.
I ornamentiken fann vikingatidens människor sitt främsta konstnärliga uttryck och prydde sina föremål, som smycken, spännen och beslag i brons, silver och guld.
För nutidens betraktare är vikingarnas konst hemlighetsfull. Att reda ut djurornamentikens slingrande mönster är inte lätt, och innebörden har för alltid gått förlorad. Men ingenting hindrar oss att uppfatta mönstrens skönhet och att beundra och glädja oss åt det utsökta hantverket.
Vikingarna hade också en berättande bildkonst, rikast och bäst bevarad på de gotländska bildstenarna, som återger mytiska scener, svårtolkade även de.
Man bör ha i minnet att de bevarade tingen ger en ofullständig bild av vikingakonsten. I Sverige finns ytterst få föremål av trä kvar, det material som hantverkarna var bäst förtrogna med. Vad vi ser idag är brottstycken av vad som en gång fanns.
Sir David M. Wilson är en av världens ledande experter på vikingatidens konst. Han studerade arkeologi i Cambridge och vid Lunds universitet och har varit professor i medeltidsarkeologi och chef för Department of Scandinavian Studies vid University College, London.Under åren 1977-1992 var han chef för British Museum i London.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789187896217
Titel
Vikingatidens konst - Signums svenska konsthistoria
Författare
Wilson, David M. 1931- - Ringbom, Henrika
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Utgivningsår
1995
Omfång
240 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
228 x 295 mm Ryggbredd 21 mm
Vikt
1223 g
Språk
Svenska