Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
En kvinna att älska. Pocket

En kvinna att älska. Pocket

Månpocket 2004. 161 sidor.Mycket gott skick, namnad. Theodor Kallifatides beslut att skriva om Olga motiverades av ett sökande efter mening. Att finna en mening med livet hjälper oss inte att leva, det hjälper oss att dö, skriver Kallifatides. Foto: Ulla Montan

Det börjar och slutar med en begravning på Maria Magdalena. Theodor Kallifatides tar ett sista farväl av en nära vän, en grekinna som brukade skälla ut honom på ryska, Olga. De hade varit vänner i trettio år. De älskade med varandra en gång, innan den förtroliga och förtröstansfulla vänskapen segrade. Olga blev, som bokens titel säger, En kvinna att älska, inte att älska med.

Kallifatides skriver att han nämnde Olga en gång i en av sina böcker. Det skedde i förbigående, men hon blev generad. Han ville skriva om henne, men kunde inte. Inte förrän efter begravningen, när en annan vän avrådde honom från att flytta tillbaka till Grekland, en tanke som Kallifatides en tid hade umgåtts med: "Nej, vi skall inte låta Olga ligga ensam här. Hon var en kvinna att älska."
Så föddes boken. Den innerlighet, den tillit och kärlek, som finns i kamratens ord präglar även Kallifatides bok. Han skriver både klarsynt och känsligt om de många fasetterna i hans och Olgas vänskap, om hennes liv och självuppoffrande engagemang för andra människor, om chocken när hon fick sin cancerdiagnos och om sorgen och saknaden sedan hon avlidit.

Men inom de ramar som vänskapen och Olgas öde ger, låter Kallifatides sin tanke glida åt olika håll. Han ger sig tid till filosofiska distraktioner. Han skriver om möten med sina anhöriga i Aten och återger minnen från sina tidiga år. I Kallifatides skrivande finns det plats för både vemod och humor, för saknad likaväl som för skarpslipad aforistik och lustfylld raljans.

Tanken på meningen, eller livets avsaknad av sådan, löper som en röd tråd genom boken. Filosofen Kallifatides skjuter iväg några välriktade pilar mot en disciplin som avsagt sig de frågor som en gång motiverade dess uppkomst och existens:
"Filosofin hade abdikerat. Den ägnade sig åt tekniska analyser av satser, begrepp och utsagor. Den ägnade sig åt kunskapsteoretiska problem. Det var inte oviktiga saker, tvärtom. Men frågan om hur man skall leva lämnades över till allehanda charlataner. Kurer, terapier, magiska stenar, astrologer, fanatiker, idioter: alla har fått hela världen som marknad eftersom människorna söker efter en mening, ett sammanhang."

Där träder romanförfattaren Kallifatides in. Hans beslut att skriva om Olga motiverades av meningssökandet: "Jag var henne skyldig en mening med det hela." Men det handlar inte om någon gottköpsmässig tröst, ett cyniskt försök att finna mening i lidande och död. Sådan finns inte, däremot kan han skriva sig fram till ett sammanhang, ett liv som ger relief och förankring åt Olgas sjukdom och död, ett livssammanhang. Ty att finna en mening med livet hjälper oss inte att leva, det hjälper oss att dö, skriver Kallifatides.

Han skriver också vackert om Olga

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9170011273
Titel
En kvinna att älska
Författare
Kallifatides, Theodor
Förlag
Månpocket
Utgivningsår
2004
Omfång
161 sidor
Bandtyp
Pocket
Mått
110 x 178 mm Ryggbredd 12 mm
Vikt
102 g
Språk
Svenska
Baksidestext
¿En bok att älska¿ Svenska Dagbladet ¿En av vår tids stora berättare.¿ Dagbladet Jag vet inte varför, men det första ord som kommer för mig när jag minns mötet med Olga är ¿punkt¿. En stor svart punkt. Hon kom in i det stora svarta vardagsrummet, sade ingenting, stod vid sidan om som om vi andra var en mening och hon var punkten i slutet av den. Så började vänskapen mellan den 19-åriga Olga och författaren. Den varade i över trettio år. Den överlevde kärlekar och förälskelser, skilsmässor och passioner, långa resor och hårt arbete. Theodor reser en minnessten över sin väninna. Ibland får man tårar i ögonvrån och ibland skrattar man. Språket är naket och människorna naknare. Det är en vacker och enkel bok. En bok att älska. ¿En bok alla bör läsa, full av klokskap och humor.¿ Norrländska Socialdemokraten ¿Ett lätt och lekande mästerskap.¿ Sydsvenska Dagbladet ¿Högsta karat.¿ Upsala Nya Tidning ¿En kärlekshandling. En liten klassiker.¿ Sundsvalls Tidning