Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
På dessa skuldror

På dessa skuldror

Folket i Bilds Förlag 1953. Inbunden, kartonnage, 456 sidor, 420 gram.

Gott skick. Sommaren 1941 utlyste Lantbruksförbundets tidskriftsaktiebolag (LT) en romanpristävlan. I sin inbjudan skrev förlaget att tävlingen avsåg "att verksamt bidraga till framskapandet av en eller flera bonderomaner med aspekter från den brytningstid jordbrukets folk genomlevt under de senare åren". När tävlingstiden löpt ut hade inte mindre än 66 bidrag kommit in. I juryn ingick författarna Irja Browallius, Vilhelm Moberg och Albert Viksten, alla tre landsbygdsrealister. Ett manuskript av signaturen Gränsbo blev särskilt uppmärksammat. Moberg var mycket bestämd i sitt omdöme att juryn här hade stött på en riktig författare som borde få första priset. Så blev också fallet och författaren visade sig vara S. Med sin prisroman På dessa skuldror (1942) kom han att inleda en omfattande romanserie som på det sociala planet handlade om avfolkningsproblem i glesbygden och försök att genomföra moderniseringar i lantbruket.

S:s roman På dessa skuldror, ägnad bondefamiljen Loväng, blev en oerhörd framgång för förlaget och författaren. Som landsbygdsskildring av nytt slag väckte den kritikens intresse och boken vann snabbt popularitet hos den läsande publiken. Under första försäljningssäsongen 1942-43 trycktes romanen i drygt 50 000 ex, vilket på den tiden var enastående. Redan 1944 utkom uppföljaren Människors rike i en upplaga på 30 000 ex. S:s succéböcker kom under ett par decennier att bära upp LT:s förlag och trygga dess allmänna utgivning av skönlitteratur.

S var efter sitt förstapris etablerad som storsäljare och skulle under årens lopp producera 18 romaner plus flera kulturhistoriska skildringar, två pjäser och minnesboken Brev till livet (1993), hans sista verk som han dikterade för hustrun sedan han förlorat synen. Det är svårt att räkna fram de samlade upplagorna - inklusive ett stort antal omtryck i serier av billigböcker - för hans produktion. En skattning pekar mot drygt en och en halv mil- jon exemplar. S har också tillhört favoriterna på folkbiblioteken där han i minst 25 år var en bland de 20 årligen mest utlånade författarna. Han kan med fog, liksom Vilhelm Moberg, Moa Martinson och Jan Fridegård, inordnas som folkförfattare och "bokmiljonär". På olika nordiska förlag har ca 70 upplagor utgivits, mest norska och danska. Enstaka utgåvor föreligger på finska och isländska. På dessa skuldror har även funnit förläggare i Tyskland, Holland, Tjeckoslovakien och Schweiz.

Till den vidsträckta spridningen i Norden bidrog säkerligen fyra ganska lyckade filmatiseringar med framstående skådespelare. På dessa skuldror blev naturligt nog det första objektet, inspelad hos Nordisk Tonefilm 1948 med Gösta Folke som regissör. Roman nummer två i sviten om Kjell Loväng, Människors rike, filmades året därpå med samme regissör. Ytterligare två filmer baserade på S:s romaner producerades, bägge med Kenne Fant som regissör.

Lovängssviten kom att bestå av fem romaner, utgivna 1

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish