Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Härifrån till allmänningen. Pocket.

Härifrån till allmänningen. Pocket.

Bonnier Pocket 2006. 360 sidor. Mycket gott skick, veck på baksidan. Suburbia är hatkärlek. Vi är många som vuxit upp där, och vi är många som en dag vaknat upp och upptäckt att vi också hamnat där som vuxna.

Inte så konstigt då att Suburbiaskildringen vuxit till en egen global genre inom både film och litteratur, långt innan tv-serien ?Desperate Housewives? av någon märklig anledning kom att bli den viktigaste kulturhändelsen våren 2005. Ni kan inte ha missat dem, de är så många: ?Stepford Wives?, ?Virgin Suicides? ?American Beauty?, ?Far from Heaven?. Och så vidare.

Suburbiaskildringen är egentligen en produkt av 1950-talets konsumtionssamhälle och de explosiva förändringarna i den amerikanska medelklassens levnadsmönster. Suburbia borde ha blivit ett paradis, men tidigt började man i populära romaner som Sloan Wilsons ?Mannen i den grå kostymen? (1955) eller John Cheevers noveller skildra tillvaron där som ett helvete, trots att sovstäderna materiellt sett var de kanske mest privilegierade områdena i världen.

Men materialismen var själva problemet. ?Var det detta vi riskerade allt för i kriget? frågar den sönderarbetade mannen i den grå kostymen retoriskt i Sloan Wilsons roman, ?för ett större hus och en finare sorts gin??. Männen var fast i the rat race. Kvinnorna, som had behövts i arbetslivet under andra världskriget, dömdes i sin tur till att bli desperata hemmafruar. Du ägde kanske fler prylar än någonsin, samtidigt växte misstanken att det egentligen var prylarna som ägde dig. Det där är en ideologisk stereotyp som man även finner i de bästa Suburbiaskildringarna, som Richard Yates ?Revolutionary Road? från 1961 eller Rick Moodys ?The Ice Storm? från 1994. Men också i moderna svenska motsvarigheter som Daniel Sjölins ?Personliga pronomen? och Torbjörn Flygts ?Verkan?, två sinsemellan helt olika romaner från i fjol, som båda på typiskt vis faller ut mot medelklassens diskreta charm och trygghetsnarkomanin, mot prylfixeringen och konformismen.

När nu också Steve Sem-Sandberg i sin nya och på alla sätt utmärkta roman Härifrån till Allmänningen lite oväntat ger sig i kast med livet i Suburbia knyter han både an till genrens alla normer och bryter effektivt mot dem.

Det är 1968 och vi följer en rad olika familjer i den expanderande sovstaden Venby. Allt är mycket tidstypiskt och svenskt, man spelar bridge och jobbar på L M Ericsson, men i flera avseenden ligger Sem-Sandberg förbluffande nära de amerikanska förlagorna. Också hos honom finner vi de frustrerade hemmafruarna och de alkoholiserade familjeförsörjarna, också hos honom finns snedsprången och de övergivna barnen, prylarna och den ambivalenta grannsamvaron.

Precis som i ?American Beauty? förläggs ett mord till ett av villagaragen, och precis som i ?The Ice Storm? dör en negligerad pojke i en storm. Även valet av kollektivromanen som form leder till en modern klassiker i genren, Jeffrey Eugenides roman ?Virgin Suicides? (på svenska ?Dödens jungfrur?).

Samtidigt gör

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9100111910
Titel
Härifrån till allmänningen : roman
Författare
Sem-Sandberg, Steve
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår
2006
Omfång
359 sidor
Bandtyp
Pocket
Mått
111 x 177 mm Ryggbredd 23 mm
Vikt
210 g
Språk
Svenska
Baksidestext
1968. I skogen några mil söder om Stockholms innerstad växer förstäder upp, miljonprogrammet befolkas och i villor i skuggan av väldiga höghuskomplex utspelar sig dramer, med oöverskådliga följder. Alltmedan månen koloniseras och amerikanerna går mot sitt nederlag i Vietnam gräver barnen i Venby gångar under Allmänningen; det gäller att säkra reträtten när det rivaliserande, äldre gänget löper amok och tar gisslan. Och så länge informationsteknik och reklam ännu kallas kommunikation bland de vuxna kan det kanske löna sig att satsa på hästar, den korta stund innan man bedras i kärlek och i affärer sedan återstår det bara att skjuta grannen och äntra dödsbussen, nattbussen utan ändhållplats. JAG TROR JAG TROR PÅ SOMMAREN hojtar de skönsjungande familjefäderna från villa-hustaken vid midsommartid; barnen under jord med sina självpåtagna detektivuppdrag bävar.Steve Sem-Sandberg (f 1958) är författare, kritiker och redaktör på Svenska Dagbladets kulturredaktion.För sin senaste roman, Ravensbrück (2003), nominerades han till Nordiska rådets Litteraturpris.