Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Att inventera lök- och knölväxter

Att inventera lök- och knölväxter

Häftad bok. Centrum för Biologisk Mångfald. 1 uppl. 2010. 175 sidor.

Nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789189232440
Titel
Att inventera lök- och knölväxter
Författare
Persson, Karin
Förlag
Centrum för Biologisk Mångfald
Utgivningsår
2010
Omfång
175 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
149 x 209 mm Ryggbredd 9 mm
Vikt
280 g
Språk
Svenska
Baksidestext
"Att inventera lök- och knölväxter - en handledning" innehåller beskrivningar och fakta om äldre lök- och knölväxter i Sverige, deras ursprung, egenskaper och historia. I boken finns fakta om hur man identifierar äldre lök- och knölväxter som har odlingshistoria i Sverige före andra världskriget. Låt dig inspireras av hortonomen Karin Perssons bok att gå ut och inventera en gammal trädgård och ta hand om de gamla lök- och knölväxterna.

Påskliljan, snöklockan och madonnaliljan hör till de äldsta lök- och knölväxterna i Sverige, och introducerades troligen redan på medeltiden. Andra populära lökväxter såsom hyacinter, morgonstjärna, pärlhyacinter, snödroppar och tulpaner infördes under 1600-talet. På 1800-talet introducerades nyheter som dahlior och begonior. De vårblommande lökarna och knölarna är lättodlade och långlivade, vilket har bidragit till att de ofta kan påträffas i och utanför äldre trädgårdar. Med tiden har lökarna anpassat sig till vårt klimat och jordmån här i Norden. De sommarblommande arterna har inte anpassat sig till vårt klimat på samma sätt, utan måste tas upp och förvaras frostfritt under den kalla årstiden. Trots detta merarbete finns det lök- och knölväxter som har en mer än 100-årig odlingshistoria i Sverige. Dessa växter har både en rik kulturhistoria att värna om och en genetisk mångfald som är viktig att ta tillvara.

"Att inventera lök- och knölväxter" ges ut av Centrum för biologisk mångfald (SLU och Uppsala universitet) där Programmet för odlad mångfald (POM) bedriver "Lök- och knöluppropet" sedan 2006, en landsomfattande inventering av lökar och knölar som har hållits i odling i Sverige sedan före 1940. Målet med Lök- och knöluppropet är att hitta och försöka identifiera äldre lök- och knölväxter och bevara dem för framtiden. De mest intressanta fynden kommer att bevaras genom en nationell genbank. Med hjälp av lokala klonarkiv runt om i Sverige ska de gamla perennerna i framtiden också visas upp för alla intresserade. Med boken vill man skapa intresse för och sprida kunskap om äldre lök- och knölväxter, men också tillhandahålla ett hjälpmedel för den som inventerar en äldre trädgård.

"Att inventera lök- och knölväxter" är den senaste i raden av vackra och innehållsrika publikationer från POM:s olika växtupprop. Tidigare utgivna böcker handlar om rosor, perenner, narcisser samt träd och buskar.