Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Albert Engströms "Gubbar"

Albert Engströms "Gubbar"

Inbunden bok. Albert Bonniers Förlag. Förlagsny!. 1986. 192 sidor.

Nyskick. Förlagsny!
Genomgående ill. Litteraturfrämjandet. Stockholm 1986. Urval och förord av Per-Erik Lindorm.
Förord: Per-Erik Lindorm. I den här boken möter läsaren 184 av Albert Engströms "GUBBAR". Per-Erik Lindorm har bland de tusentals teckningarna i Strix och andra publikationer gjort ett personligt urval som han nu presenterar här. Albert Engstöm lever alltjämt. Med sin prosa skrev han sig in i Svenska Akademien, men med sina "GUBBAR ritade han sig in i svenska folkets hjärta.
Albert Engström besitter en alldeles särskild popularitet i Sverige, idag liksom under sin livstid. Hans porträtt och tolkningar av, som han kallar det, adel, präster, smugglare och bönder, är djupt rotade i det svenska medvetandet. Det är många svenskar som känner till Engström och hans ”gubbar”. Han är framför allt känd som tecknare, men han är också en mycket framstående konstnär på ordens område och förtjänar att läsas mera. Mycket mera. Humoresker, reseskildringar och kåserier utmärker Engströms prosa, men här finns också djupare samhällskritik och karakteristik.

Det är få förunnat att bli erkänd och ryktbar både som författare och konstnär, men precis som Bellman och Taube lika väl behärskade ordet som musiken, var ordet och konsten de rätta uttrycksmedlen för Engström, som inte ställde sig främmande för olika tekniker och infallsvinklar. Gunnar Brandells omdöme i standardverket Svensk litteratur 1870-1970, lyder: ”Han var tecknare redan innan han blev författare, och troligen kände han sig livet igenom i första hand som artist. Ändå – eller kanske just därför – skrev han en överlägsen prosa, direkt, slående och absolut chosefri, med en välgörande olitterär struktur”. [Albert Engström Sällskapet]
Albert Laurentius Johannes Engström, född 12 maj 1869 i Bäckefall i Lönneberga församling, Kalmar län, död 16 november 1940 på S:t Görans sjukhus i Stockholm, var en svensk tecknare, målare och författare.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish