Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Där jordenes ström upprinner

Där jordenes ström upprinner

Inbunden bok. Stockholm : LT. 1984. 211 sidor.

Gott skick. SVERIGE. Johannes Månsson, bonde på en åttingsgård i Backebol, är den ende i byn som ännu inte har skaffat egen brunn. Han håller fast vid en gammal vattenkälla, som ger ett oöverträffat vatten.

Men vattenbärningen är en strävsam syssla, etthundrasextiofyra steg är det mellan ladugården och källan, Johannes brukar räkna stegen ibland när han bär vatten.

Han slår sig gärna ned vid källan och mediterar över livet, ägnar sig åt tankarnas flykt eller drömmer sig tillbaka till händelser i barndomen där källan spelat en roll.

Hemmadottern Helga har också sina vägar till källan men går ibland dit i helt andra ärenden än faderns. Signe, hustrun, börjar för sin del att tröttna på vattenbärningen.

Johannes kan ju konsten att gå med slagruta, han har letat upp vatten åt många andra, varför kan han då inte se till att de får en egen gårdsbrunn?

Johannes bestämmer sig så småningom för att gräva brunn, men innan dess inträffar en del dramatiska händelser. Det går så långt att den i sig oskyldiga källan håller på att vålla osämja grannar emellan i byn...

"Där jordenes ström upprinner" är en förtätad bondeskildring med poetisk lyskraft, ett slags folkvisa på prosa och en hyllning till det fundamentala i livet.

Händelserna i denna egenartade debutroman utspelas i södra Småland för ett femtiotal år sedan. Mycket levande stiger en ålderdomlig bondevärld med dess trygga rytm fram för läsaren. Och vattenkällan blir i Verner Ohlins varsamma berättelse till något av en mystisk symbol... (Signerad av författaren!)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9136021415
Titel
Där jordenes ström upprinner : roman
Författare
Ohlin, Verner
Förlag
Stockholm : LT
Utgivningsår
1984
Språk
Svenska