Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
5 år av frihet : 1830-1835 : Daumier & Grandville mot bankirernas Kung Päron

5 år av frihet : 1830-1835 : Daumier & Grandville mot bankirernas Kung Päron

Inbunden bok. Höganäs : Wiken. 383 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick. PRESENTSKICK.
Jan Myrdals förord:
Det här är rasande fina bilder och texter som bestämt också våra liv men som inte funnits tillgängliga på mer än 150 år. Det är inte så konstigt. Ty i juli år 1830 stod friheten på barrikaderna i Frankrike. Då segrade idealen. Ungdomens; studenternas, konstnärernas och de oppositionellas demokrati slog sönder den gamla makten. Men sedan tillsatte bankirerna den nye kungen, och slagordet blev: BERIKEN EDER!
Nog blev berättelsen grym. Hur grym det har vi alla tvungits minnas efter vårt 1848 eller vårt 1989, vårt 1918 eller 1968. För att inte tala om våren 1945! Men då år 1830 hade censuren avskaffats och bilderna slapp loss. Med gott humör utnyttjade då en grupp unga konstnärer och författare kring en ung redaktör denna frihetens möjlighet. Med skicklighet, kunnande och i total hänsynslöshet mot maktens män genomförde de under fem år en kampanj utan motstycke.
Och de lyckades! Ludvig Filip var respektabel och anständigt reformvänlig. Den bästa av republikaner, sades det. Men han var de besuttnas man. Av den anständige makthavaren gjorde konstnärerna Kung Päron. Varje gatpojke kunde göra uppror med pärongraffiti.
Så skapades ett effektivt bildspråk som fortfarande inte överträffats och en grupp formades med några av de konstnärer som komma att prägla adertonhundratalet: Daumier, Grandville, Traviés.
Visst slog päronet tillbaka. Också Daumier sattes i fängelse. Till slut sattes efter fem år alla massbilder under censur. Men då hade konstnärerna redan segrat. Efter några år tvangs Ludvig Filip fly och gå till historien som Päronet. Konsten hade gjort marmelad av makten.
Jag har sedan jag var i tonåren samlat dessa bilder och tidningarna La Caricature och Le Charivari. Ty de reproduktioner som finns tillgängliga är tillfälliga och mestadels dåliga. Texterna har varit oåtkomliga. Balzacs program till LA Caricature finns inte ens på Bibliothéque Nationale.
Här återges nu bilderna i originalstorlek och så nära originalen som möjligt. Med texter. en bok att bläddra i. Att läsa i också kanske. Men framför allt se in i för att upptäcka att detta ju är i vår tid och vår värld skildrad av våra egna unga samtida: Daumier, Grandville, Traviés.
Jan Myrdal

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789170249020
Titel
5 år av frihet : 1830-1835 : Daumier & Grandville mot bankirernas Kung Päron
Författare
Myrdal, Jan - Daumier, Honoré - Grandville - Stolpe, Jan - Zetterling, Leif
Förlag
Höganäs : Wiken
Språk
Svenska
Baksidestext
Huvudsakligen kommenterade karikatyrteckningar samt texter ur: La Caricature och Le Charivari