Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Konsten att fylla trettio

Konsten att fylla trettio

Månpocket 2004. 316 sidor.

Nära nyskick.

"Så här ligger det till: Jag, Matt Beckford, hade sett fram emot att fylla trettio. Jag hade sett fram emot den dag när jag, i full besittning av trettioårsskapet, skulle äga ett vinställ som faktiskt innehöll vinflaskor."

Så inleder Mike Gayle sin bok 'Konsten att fylla trettio' (den första som översatts till svenska) och när jag hade läst dessa rader kände jag mig övertygad om att det här var en bok jag skulle få mycket roligt med. Tjugofyra timmar senare var boken slut och jag kände mig fortfarande på obotligt gott humör.

Matt och hans flickvän sedan ett par år tillbaka, Elaine, gör slut tre månader innan Matts trettioårsdag. Beslutet är gemensamt, de har vuxit ifrån varandra och passionen har bleknat. Matts vill inte längre bo kvar i New York utan funderar på att flytta hem till England igen. Lyckligtvis har företaget han jobbar för avdelningskontor runt om i hela världen och en förflyttning av Matts tjänst är inga problem. I samband med att han ber att bli omplacerad till London blir han erbjuden en befordran med högre lön och ett bättre jobb i Australien. Kruxet är att den nya filialen i Sydney inte öppnar förrän om tre månader. Matt bestämmer sig för att ta ledigt så länge och hälsa på sina föräldrar och vänner i Birmingham (för övrigt också författarens hemstad):

"Jag skulle åka hem och ta semester, inte bara från jobbet utan även från mitt liv. Jag skulle bo hemma hos mina föräldrar, jag skulle låta mamma dalta med mig och pappa ge mig trädgårdstips. Och om tre månader ? då jag hade fyllt trettio ? skulle jag vara redo för en nystart i Australien."

De tre månaderna blir en enda lång nostalgitripp. Matt söker upp sina gamla vänner och de återupptar snabbt den sedan länge förlorade kontakten. Det blir många pubbesök och mycket prat om gamla tider. Ungdomskärleken Ginny erbjuder Matt att bo hos henne då föräldrarna blir alltför påfrestande och snart väcks gamla känslor till liv. Hela tiden håller Matt kontakten med Elaine i New York per e-post och de uppdaterar varandra om vad som händer i deras respektive liv.

Jag kan inte låta bli att jämföra 'Konsten att fylla trettio' med Marian Keyes bok 'Änglar', som jag läste precis innan. Båda böckerna handlar om människor i trettioårsåldern vars kärleksförhållanden precis tagit slut. De reser bort och umgås med vänner för att skingra tankarna men kan inte låta bli att ändå sakna sina ex.

Den uppenbara skillnaden är att den här boken är skriven ur en mans synvinkel och 'Änglar' ur en kvinnas. En annan olikhet är att Mike Gayles bok är mindre ytlig än Marian Keyes. Den handlar av förklarliga skäl betydligt mindre om kläder, smink och andra utseenderelaterade ting och mer om känslor. Matt Beckford framstår som en mycket sympatisk man med ett stort hjärta och som vågar visa vad han känner.

Men framför allt är 'Konsten att fylla trettio' en mycket rolig bok. Ett stycke i boken som fick mig att skratta extra mycket var när Matt och Ginny l

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9170011451
Titel
Konsten att fylla trettio
Författare
Gayle, Mike
Förlag
Månpocket
Utgivningsår
2004
Omfång
312 sidor
Bandtyp
Pocket
Språk
Svenska
Baksidestext
”Lite blues, lite rock och en nypa soul gör Konsten att fylla trettio till en minst sagt underhållande läsning.”Laholms TidningenTill skillnad från de flesta har Matt Beckford alltid sett fram emot att fylla trettio. Han har föreställt sig att när tiden var inne skulle hans liv vara tämligen välordnat och när nedräkningen börjar ser det nästan ut som om han skulle fixa det.Han bor i New York med den smått excentriska men charmfulla Elaine, han har ett bra jobb som han gillar. Men plötsligt står han utan flickvän, utan bostad och utan fortsatt New York karriär. Innan han vet ordet av är han tillbaka i England, inhyst i sitt gamla pojkrum hos sina överrumplade föräldrar i Birmingham. Och trettioårsdagen närmar sig obevekligt…”Men roligt är den, denna roman som så ärligt blottar en inte längre så förtvivlat ung mans förvirring inför det riktiga vuxenlivet, äktenskap och barn, vinställ och huslån… Eller hur det nu är, att vara vuxen?”Expressen”Mike Gayle har ett lättsamt, humoristiskt språk och han målar upp bilder av karaktärernas personligheter så bra att de känns levande.”Dagbladet