Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Heder och samvete : Sverige och andra världskriget

Heder och samvete : Sverige och andra världskriget

Inbunden bok. Norstedts. 1 uppl. 1991. 158 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. PRESENTSKICK – I ABSOLUT NYSKICK
HEDER OCH SAMVETE är en historiebok för ”efterkrigsfödda”, en anklagelseakt, ett syndaregister och en debattbok. Sveriges roll under andra världskriget var inte ärofull. Den svenska eftergiftspolitiken förde med sig konkreta handlingar av mycket tvivelaktigt slag: inskränkningar i fri- och rättigheter, nedtystade affärstransaktioner med mera. Och allt detta kunde motiveras av den realpolitiska målsättningen att Sverige skulle hållas utanför kriget.
Men vad betydde – och vad betyder – egentligen det svenska honnörsordet ”neutralitet”? Hur tänjbart är begreppet? Maria-Pia Boethius vill visa att den svenska samlingsregeringens agerande förde Sverige in i kriget – på tyskarnas sida. Samlingsregeringen tycks ha utgått från att tyskarna skulle vinna kriget. Detta medförde ständiga och betydande eftergifter visavi Nazityskland. Således tilläts till exempel tyska tåg med manskap och krigsmateriel rulla genom det ”neutrala” Sverige till Norge, ända fram till 2943, då krigslyckan vände för tyskarna.
”Detta”, skriver Maria-Pia Boethius, ”är det allra svåraste för mig som efterkrigsfödd att förstå: Vi bidrog aktivt till en krigsansträngning vars yttersta mål var vår egen undergång. Hellre än att stå upp för demokrati och frihet beredde vi oss på ett liv som lydstat åt en av de värsta regimer som hemsökt jordklotet.”
HEDER OCH SAMVETE är en engagerad rannsakan av ord och handlingar under en mörk period av vår samtidshistoria. Bioken kommer att röra upp känslor, väcka debatt och tvinga fram svar.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789118941429
Titel
Heder och samvete : Sverige och andra världskriget
Författare
Maria-Pia Boëthius
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
1991
Omfång
158 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
291 g
Språk
Svenska