Gotländska mattraditioner - Seder och bruk i helg och vardag
Inbunden bok. LTs FÖrlag. 1978. 112 s. Inbunden. 20,5x14cm. 256 gram.
Nyskick. Skyddsomslag finns i nyskick. Den mat som åts i vårt land förr i tiden fick sin prägel av lokala förhållanden i större utsträckning än idag. På bondgårdarna åt människorna i första hand vad den egna gården gav, i kusttrakterna blev inslagen av fisk i kosten vanliga och i andra bygder kunde handelsvägar och andra omständigheter sätta sin prägel på kosten. På Gotland där huvudparten av befolkningen levde på jordbruk men där också både fiske och utrikes handel hade stor betydelse för försörjningen, blev mathållningen rikare varierad och intressantare än i många andra provinser. Den som ägnar sig åt att studera gotländska mattraditioner har därför ett mycket omfattande och spännande material att ösa ur. Ingeborg Lingegård har ägnat mer än 25 år att studera natur- och kulturliv på Gotland. Hon har därvid särskilt trängt in i bondekulturens mattraditioner och naturligtvis upptäckt en veritabel skattkammare, som hon beskriver med glädje, sakkunskap och finess. Boken handlar i första hand om traditioner och det som idag är kulturhistoria. Men den innehåller också oändligt mycket för den som vill försöka att variera det moderna kosthållet och ge det inslag av ursprungliga, originella och smakmässigt annorlunda rätter.. Se gärna fler böcker hos Bosco!
Förlagsfakta
- ISBN
- 9136010731
- Titel
- Gotländska mattraditioner : seder och bruk i helg och vardag
- Författare
- Lingegård, Ingeborg
- Förlag
- Stockholm : LT
- Utgivningsår
- 1978
- Språk
- Svenska