Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
modellen

modellen

Wahlström & Widstrand 2006. Inbundenmed skyddsomslag, 307 sidor, 590 gram.

Nära nyskick. Minns du barndomens lekar med dess omöjliga valkombinationer? Fokus hamnade oundvikligen på existentiella val ? överleva genom egoism eller gå under i kollektivet. Avrätta en bödel eller en läkare? Vems liv är mest värt?

Vid mönstringen till värnplikten kom samma fråga upp, nu en aning modifierad: en fiende hotar din familj till livet, du kan rädda din familj genom att skjuta en fiende. Vad gör du? Antingen eller. Aldrig: både och. Själv vägrade jag ta upp gevärsattrappen och dömdes till ett evigt lidande som dagbarnvårdare och med min imaginära familjs liv på samvetet. Gråzonen är det svåra.

Nu utkommer Lars Saabye Christensens roman Modellen på svenska ? i förtjänstfull tolkning av Ingrid Ingemark ? och det är dels en moralisk inventering av det egna jaget; var går mina gränser, vad kan jag göra utan att förlora det som är jag? Dels är det en uppgörelse med konstnärsrollen.

Om man så vill kan man också hävda att det är en klassisk saga om skuld, brott och övermod. Den framgångsrike konstnären Peter Wihl skall snart fylla femtio år. Han skall i samband med det ha en större utställning ? illasinnade rykten hävdar dock att hans tid är förbi, och den inre pressen bara stiger och stiger. Plötsligt så blir allt bara svart. Han håller på att förlora synen. Ett klassiskt antikt straff för övermod. Men, det finns en lösning visar det sig ? en gammal skolkamrat, ögonläkare, dyker upp med en lösning som visar sig vara allt annat än moraliskt gångbar, om det nu inte vore för det rationaliserande självbedrägeriet. Konstnären begår det omoraliska brottet av ett större djupare skäl

? och straffet kommer naturligtvis.

"Modellen" är en fasansfull berättelse. Den är vass, egenartad, vacker ? och hela tiden i rörelse, den söker svar, ställer frågor. Jag vill bestämt hävda att Lars Saabye Christensen har lyckats skapa en roman som kommer att leva sida vid med verk av Ibsen, Norén och varför inte ? antikens författare. Jag är djupt tagen. Skakad, dock inte rörd.

Helsingborgs Dagblad

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789146213345
Titel
Modellen
Författare
Christensen, Lars Saabye
Förlag
Wahlström & Widstrand
Utgivningsår
2006
Omfång
306 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
145 x 220 mm Ryggbredd 27 mm
Vikt
568 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Lars Saabye Christensens Halvbrodern belönades med Nordiska rådets litteraturpris år 2002. I nya romanen Modellen fortsätter han att skriva om det som gör allra mest ont: skam, tillkortakommanden och ondska. Här behandlar han ett välkänt tema - har man som konstnär rätt att offra levande människor - modeller - för konsten?Konstnären Peter Wihl planerar en stor utställning. Elaka rykten går om att han är en gammal konstnär som bara upprepar sig. Inför utställningen jobbar Wihl hårt, han överanstränger sig och mister synen. I detta läge är Wihl beredd att sluta en pakt med Satan, som uppenbarar sig i form av en gammal klasskamrat som erbjuder honom synen tillbaka. Men hur mycket är Wihl beredd att offra för konsten?Modellen är en glittrande och obarmhärtig skildring av en konstnärs självupptagenhet och förtvivlan.Lars Saabye Christensen, född 1953 i Oslo, debuterade som lyriker 1976, men är främst känd som en av Norges främsta skönlitterära författare.