Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Nittonhundratalssviter: en skönlittaratur.

Nittonhundratalssviter: en skönlittaratur.

Smockadoll prosa 2012. Häftad gallrad biblioteksbok, 125 sidor, 211x349 mm. 500 gram.

Nära nyskick. Författare brukar sällan vara föremål för skvaller, utom av andra författare. Antagligen anses inte författaryrket vara särskilt glamoröst, såvida man inte är författare själv eller vill bli det. Men det här tänker Carlsson uppenbarligen ändra på. Boken är en sammanställning av artiklar, notiser som beskriver olika händelser i författares liv.

Alla möjliga författare behandlas, från Ernest Hemingway till den ukrainske poeten Arkadi Kazka till den brittiske pjäsförfattaren Kenneth Halliwell som tar sitt liv efter att ha mördat sin mer framgångsrika kollega och älskare Joe Orton. Författarna har lite gemensamt förutom detta; de flesta tar livet av sig eller går andra blodiga öden till mötes. Man skjuter sig, hoppar i sjön, dricker cyanid eller tar sig av daga på annat vis. Vissa förvarnar år i förväg. Den kanadensiske författaren Hubert Aquin skriver exempelvis i sin debutroman att han önskar sig ?ett vackert självmord?.

Aquin berättar för sina vänner att han tänkt på självmord sedan han var i femtonårsåldern, ?då han först blivit medveten om livet i vidare omfattning?. Han måste ha varit en sådan där gemytlig sällskapsmänniska som alltid livar upp fester. Tolv år senare skjuter han sig i kvarteret där hans första hustru gått i skola.

Boken är välskriven och intressant men också deprimerande. Författaryrket är tydligen ganska ohälsosamt. Blir man olycklig av att skriva, eller tenderar deprimerande människor att dras till författaryrket? Något att tänka på för alla blivande författare därute; skrivaryrket är verkligen inte ofarligt.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
918617522X
Titel
Nittonhundratalssviter : en skönlitteratur
Författare
Carlsson, Kristian
Förlag
Smockadoll Förlag
Utgivningsår
2012
Omfång
125 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
210 x 350 mm Ryggbredd 10 mm
Vikt
590 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Nittonhundratalssviter - en skönlitteratur: Som en gedigen skvallerblaska och med tvära kast sveper Nittonhundratalssviter över en mängd av det gångna seklets författargärningar utan att blunda för det historiska, politiska och kulturella tilldragelsestoffets genomslagskraft i privatlivet och tillika utan att förbise privatlivets inflytande över det sammantagna litterära scenariot. Positiva och negativa förvecklingar får samsas om utrymme i en berättelse som därav ingalunda vill ge sken av att vara förmer än sin egentliga röda tråd: författare som begått självmord under 1900-talet. Likväl väcks många frågor till liv på vägen, när det gäller de sammanträffanden och tillfälligheter som skapat grund för stora delar av den moderna - samt på gott och ont subversiva - litteraturhistorien. Det här är en skönlitteratur baserad på verkliga händelser, en fragmentarisk nyckelroman om man så vill. Ett uns tantsnusk, ett uns kiosklitteratur, lite grand snask och döden i stora lass - på förlagets anmodan bör Nittonhundratalssviter, såsom all annan god litteratur, läsas just som litteratur.

Boken ingår i serien Filialer. Om första boken i serien, Filialer för associationslogistik (Tillexempel förlag 2011), skrev Jenny Tunedal i Aftonbladet:

»…en stor, storslagen, krävande, givande, utmanande,
komplicerande, genreöverskridande bok… som på många sätt
handlar om våld, ett våld som klibbar vid alla våra kroppar, fingrar. […]
Man kan känna sig utsatt som läsare, kringslängd, rent av omkullkastad.
Helt rubbad, av ett vilt och våldsamt, bitvis mycket vackert brus, som kanske
är en avbildning av världen. Själva dess kopplingsscheman, och hur vi
alla ingår.»

Författaren Kristian Carlsson är född 1978 och bosatt i Oxie. Det här är hans 18:e bok sedan debuten 1996.