Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Nybyggarnas liv

Nybyggarnas liv

Förlagsny inbunden bok. Carlsson. 2020. 280 sidor.

Nybyggarnas liv är en populärvetenskaplig volym om nybyggarliv i Vilhelmina socken. Här kan man läsa om träd och växter som resurs, åkerbruk och boskapsskötsel, jakt, fångst och fiske, hus, hem och handel, "från vaggan till graven" och "från nybyggarnas tankevärld".Förutom Rolf Kjellströms egna fältarbeten bygger innehållet i boken på ett stort material som insamlats av Nils Eriksson, som var verksam som folklivsupptecknare under mer än fem decennier. Området som omfattas är framför allt Västra Fatmomakke i Vilhelmina socken, men de företeelser som beskrivs är, enligt författaren, likartade på närbelägna nybyggarsamhällen i Lappland. Tidsperioden spänner kring 1850 1945.Boken är rikt illustrerad med ca 400 bilder. Bland annat har Nils Eriksson själv i samband med sina studier gjort ett stort antal teckningar och fotograferat bl.a. föremål som haft stor betydelse för det dagliga livet. I många illustrationer visas också hur föremålen användes.En mängd nedtecknade berättelser som beskriver människornas livsvillkor, sedvänjor och föreställningar om tillvaron berikar framställningen.Rolf Kjellström är docent i etnologi och författare till en lång rad böcker om framför allt nordliga frågeställningar, alltifrån hans doktorsavhandling om eskimåernas/inuiternas liv liksom till bl.a. Samernas liv (2000). Han förestod tidigare de samiska samlingarna på Nordiska museet.

Direkt från förlaget Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789189063044
Titel
Nybyggarnas liv
Författare
Kjellström, Rolf
Förlag
Carlsson
Utgivningsår
2020
Omfång
199 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
217 x 230 mm Ryggbredd 17 mm
Vikt
816 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Nybyggarnas liv är en mycket rikt illustrerad populärvetenskaplig sammanfattning av författarens bokserie Nybyggarliv i Vilhelmina, som utkom i sex delar 2012-2016. Livet i södra Lappland under det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talet innebar en nästan total själv- och naturahushållning, som har varit mycket lite beskriven. Naturen var nybyggarnas varuhus och med dess förutsättningar fick nybyggarna framleva sina liv i relativ isolering och utveckla sina arbetsmetoder, seder, livsuppfattning och levnadssätt i naturen efter egen förmåga och på den grund förfäderna hade lagt. Författarens intresse för nybyggarkulturen väcktes redan under gymnasietiden. Till Lappland har han kontinuerligt återvänt varje år och gör så fortfarande några månader om året. Rolf Kjellström är etnograf och etnolog och har skrivit över ett tjugotal böcker och närmare tvåhundra uppsatser om Lappland och Arktis. Han har varit verksam vid Nordiska museet i Stockholm och Göteborgs museer samt vid både Uppsala och Stockholms universitet. För sitt författarskap rörande nybyggarkulturen tilldelades han 2016 Kungl. Skogs-och Lantbruksakademiens silvermedalj.
Ytterligare författare: Kjellström, Rolf
Ytterligare designers: Herlin, Bo