Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Rädda välfärdsstaten!

Rädda välfärdsstaten!

Inbunden bok. Norstedts. Slutsåld på förlaget!. 1 uppl. 1994. 188 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Slutsåld på förlaget!
Recension:
"1994 köpte jag min första bok om politik. Den heter ”rädda välfärdsstaten” och är skriven av Kjell-Olof Feldt. Feldt var socialdemokratisk finansminister under åren 1983-90.
I boken redogör Feldt om sin syn på den finanskris som blev resultatet av åttiotalets kreditexpansion samt hur han anser att man bör agera för att – som titeln på boken säger – rädda välfärdsstaten.

Det finns massor av intressant och matnyttigt i boken och särskilt nu, med drygt 20 års distans känns det särskilt roligt att läsa boken igen.

Jag ser att jag har ägnat mig åt att stryka under vissa stycken i boken. Bland annat det här:

'Om vi nu, trots allt, har småföretag som går bra, varför växer de inte upp till stora eller åtminstone större?
Det kan naturligtvis finnas många orsaker. Men i Sveriges fall borde någon eller några kunna uppspåras som inte finns i andra länder. En orsak återfanns i det gamla skattesystemet. Höga inkomstskatter och progressiv förmögenhetsskatt men låg skatt på realisationsvinster gjorde att försäljning av företaget, när det hade växt sig rikt, ofta var företagaren/ägarens enda möjlighet att på anständiga villkor njuta av rikedomen för egen del. Förhoppningsvis har det nya skattesystemet och särskilt den nya företagsbeskattningen (om nu företagarna förstår hur den fungerar) minskat detta motiv för att småföretag slukas upp av de stora koncernerna, vilket oftast var det som skedde. Men icke desto mindre är det viktigt att staten inte återfaller i gamla vanor och med högra skatter driver duktiga företagare att bli rentierer.
Denna uppmaning måste särskilt riktas till mina partivänner. Vi socialdemokrater har inte utan fog beskyllts för att önska oss det omöjliga: rika företag med fattiga företagare och företagsägare'"
Kjell-Olof Feldt, född 18 augusti 1931 i Holmsund i nuvarande Umeå kommun i Västerbottens län, är en svensk socialdemokratisk politiker. Han var Sveriges handelsminister åren 1970–1975, löneminister 1975–1976, ekonomi- och budgetminister hösten 1982 samt finansminister 1983–1990.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9119492421
Titel
Rädda välfärdsstaten!
Författare
Kjell-Olof Feldt
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
1994
Omfång
186 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
350 g
Språk
Svenska