Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
U.S.A.  USA : [ur Allt om mat] Serie: Smaker från hela världen

U.S.A. USA : [ur Allt om mat] Serie: Smaker från hela världen

Inbunden bok. Stockholm : Bonnier tidskrifter. 2008. 124 sidor.

Mycket gott skick. 23x20 cm, 449 g. Rikt färgfotoillustrerad. ISBN 9789189346956. I USA finns allt, brukar det heta. När det kommer till maten är det svårt
att inte hålla med. Dels klarar den väldiga kontinenten av att producera
ett fantastiskt utbud av råvaror, dels har den massiva invandringen fört
med sig infl uenser från många olika matkulturer.
"Typiskt amerikanskt"
Hamburgare, hot dogs, Kentucky fried chicken, saftiga stekar, grillad
biff, majs, stekta tomater, pannkakor med lönnsirap, jordnötssmör och
iskylda drycker … allt detta har vi lärt oss att kalla »typiskt amerikanskt«.
Men det är förstås bara en liten del av vad det stora landet i väst kan duka
fram.
De norra delstaterna har ett enkelt och robust kök med rötter i
ursprungsbefolkningens mat – den mättande bönsoppan lever till
exempel ännu kvar. I mellanvästern, där bland annat många svenska
immigranter slog sig ner, finns en matkultur som påminner mycket om
vår egen med betoning på kött, rotfrukter och mejeriprodukter. Ett mer
exotiskt inslag är kanske vildriset, som indianerna en gång lärde de vita
att skörda. I bergstrakternas vildmarker fi nns gott om djur att jaga, och
bär och svamp att plocka.
Hetare i söder
I de sydliga delstaterna är maten hetare, kryddad med influenser
söderifrån – hela den populära texmex-menyn har sitt ursprung här där
mattraditioner från Texas och Mexiko möts. Sötpotatisen hör också hit,
en gång i tiden introducerad av slavarna som tog den med sig från Afrika.
Oavsett vilken landsände man befi nner sig i anknyter mattraditionerna
i USA ofta till stora högtider. Ett exempel är Halloween, som fi ras med
alla upptänkliga varianter på pumpatemat. Festlig, färgrik och fantasifull
som en riktig Hollywoodproduktion ska maten och serveringen då helst
vara!
Enorm marknad
Kanske är det den välutvecklade livsmedelsindustrin som mer än något
annat påverkat vår syn på den amerikanska maten. Pulvermat, konserver,
djupfrysta livsmedel, hel- och halvfabrikat – här finns en enorm marknad
att mätta med mat som i stort sett bara behöver värmas upp. Inget annat
land på jorden ligger lika nära himmelriket som det moderna Amerika i
fast food-älskarens ögon.
Här uppmuntrar vi ändå till att se lite bortom den förenklade bilden.
För i USA finns såklart också rätter som lagas från grunden med stor
omsorg och mycket kunnande, som kalkon med delikat »stuffing« och
imponerande efterrättspajer.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789189346956
Titel
U.S.A. : [ur Allt om mat]
Författare
Karlström, Ulla - Lundin, Cecilia - Wrede, Eva - Allt om mat
Förlag
Stockholm : Bonnier tidskrifter
Utgivningsår
2008
Språk
Svenska