Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
U.S.A. : Smaker från hela världen, del 4 : ur Allt om mat

U.S.A. : Smaker från hela världen, del 4 : ur Allt om mat

Inbunden bok. Stockholm : Bonnier tidskrifter. 2008. 124 sidor.

Nyskick. Mycket fint exemplar. Oläst. Några minimala hanteringsspår, för övrigt i presentskick.

I USA finns allt, brukar det heta. När det kommer till maten är det svårt att inte hålla med. Dels klarar den väldiga kontinenten av att producera ett fantastiskt utbud av råvaror, dels har den massiva invandringen fört med sig influenser från många olika matkulturer.

Hamburgare, hot dogs, Kentucky fried chicken, saftiga stekar, grillad biff, majs, stekta tomater, pannkakor med lönnsirap, jordnötssmör och iskylda drycker - allt detta har vi lärt oss att kalla »typiskt amerikanskt«. Men det är förstås bara en liten del av vad det stora landet i väst kan duka fram.

De norra delstaterna har ett enkelt och robust kök med rötter i ursprungsbefolkningens mat - den mättande bönsoppan lever till exempel ännu kvar. I mellanvästern, där bland annat många svenska immigranter slog sig ner, finns en matkultur som påminner mycket om vår egen med betoning på kött, rotfrukter och mejeriprodukter. Ett mer exotiskt inslag är kanske vildriset, som indianerna en gång lärde de vita
att skörda. I bergstrakternas vildmarker finns gott om djur att jaga, och bär och svamp att plocka.

I de sydliga delstaterna är maten hetare, kryddad med influenser söderifrån - hela den populära texmex-menyn har sitt ursprung här där mattraditioner från Texas och Mexiko möts. Sötpotatisen hör också hit,
en gång i tiden introducerad av slavarna som tog den med sig från Afrika.

Oavsett vilken landsände man befinner sig i anknyter mattraditionerna i USA ofta till stora högtider. Ett exempel är Halloween, som firas med alla upptänkliga varianter på pumpatemat. Festlig, färgrik och fantasifull
som en riktig Hollywoodproduktion ska maten och serveringen då helst vara!

Kanske är det den välutvecklade livsmedelsindustrin som mer än något annat påverkat vår syn på den amerikanska maten. Pulvermat, konserver, djupfrysta livsmedel, hel- och halvfabrikat - här finns en enorm marknad att mätta med mat som i stort sett bara behöver värmas upp. Inget annat land på jorden ligger lika nära himmelriket som det moderna Amerika i fast food-älskarens ögon.

Här uppmuntrar vi ändå till att se lite bortom den förenklade bilden. För i USA finns såklart också rätter som lagas från grunden med stor omsorg och mycket kunnande, som kalkon med delikat »stuffing« och imponerande efterrättspajer.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789189346956
Titel
U.S.A. : [ur Allt om mat]
Författare
Karlström, Ulla - Lundin, Cecilia - Wrede, Eva - Allt om mat
Förlag
Stockholm : Bonnier tidskrifter
Utgivningsår
2008
Språk
Svenska