Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Smaker från hela världen 12 - Sydamerika

Smaker från hela världen 12 - Sydamerika

Inbunden bok. Bonnier tidskrifter. 2009.

Nyskick. Portot gäller oavsett antal böcker. - Kan det typiskt sydamerikanska köket fångas i en enda bild? Saftiga köttstycken som grillas sakta över en kolbädd, vore i så fall vara omöjligt att inte ta med. Majs och bönor skulle vara lika svåra att hoppa över. Vitlöksdoftande chimichurrisås, kryddstarka piroger och exotiska frukter måste också få sin plats!



Recepten som presenteras här är inspirerade av sydamerikanska rätter och råvaror, men anpassade till svenska förhållanden och matvanor. En del rätter som vanligtvis förknippas med mexikansk mat ? tortillas, tacos, burritos och empanadas ? dyker upp i en mängd lokala versioner över hela Sydamerika. Och finns därmed med även här. Boken har delats in i fyra kapitel:



Gröna rätter övertygar om att vegetarisk mat inte är lika med sallad. Här finns även grytor, omeletter, pajer och soppor (och de sistnämnda kan vara båda varma och kalla). Chimichurrin, grillsåsen med argentinskt ursprung, används ofta till kött och fisk, men passar lika bra till grönsaker.



Fisk och skaldjur innehåller många rätter som bjuder på lite extra sting. Ceviche är kanske det mest välkända exemplet: en rätt där fisk eller skaldjur tillagas råa i en marinad av lime, koriander och chili. Den peruanska varianten tiradito finns också med, här serverad med het habanerosås.



Kött och kyckling är föga förvånande bokens mest omfattande kapitel. Och långtifrån allt är grillat ? sidorna fylls också av wraps, grytor, pytt i panna, pajer, piroger och köttbullar. Riktigt klassisk är Pastel de choclo, en mäktig gratäng gjord på mosad majs, köttfärs och kyckling.



Dessert i Sydamerika kan vara så mycket, ofta frisk och fruktig, ibland kakaotung och då och då smaksatt med chili eller tequila. Fruktälskare har mycket att välja på: ananas, apelsin, passionsfrukt, banan och papaya dyker här upp i allt från mousse och sorbet till sallad och paj.



Att laga sydamerikansk mat är sällan komplicerat. Vill man samla hela släkten till en argentinskt färgad asado (storartad grillfest där flera olika köttsorter grillas sakta över öppen eld) får man kanske invänta utomhussäsongen, annars går det mesta att förverkliga i ett vanligt kök året runt. Den som vill fullfölja det geografiska temat serverar förslagsvis ett vin från Argentina eller Chile till maten. Eller kanske en svalkande mexikansk öl?

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789186187026
Titel
Sydamerika : [ur Allt om mat]
Författare
Karlström, Ulla - Lundin, Cecilia - Wrede, Eva - Allt om mat
Förlag
Stockholm : Bonnier tidskrifter
Utgivningsår
2009
Språk
Svenska