Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
GLIMTAR FRÅN GÅNGNA TIDER
GLIMTAR FRÅN GÅNGNA TIDER GLIMTAR FRÅN GÅNGNA TIDER GLIMTAR FRÅN GÅNGNA TIDER GLIMTAR FRÅN GÅNGNA TIDER GLIMTAR FRÅN GÅNGNA TIDER GLIMTAR FRÅN GÅNGNA TIDER

GLIMTAR FRÅN GÅNGNA TIDER

Inbunden bok. Stiftelsen Kulturmiljövård. 2015. 130 sidor.

Nyskick. –– ABSOLUT NYSKICK, verkar oläst! – Se fler bilder! ––

"Brons- och järnålderslämningar gurerar i tio av artiklarna. Ann Vinberg skriver om ovanliga järnåldersgravar vid gården Gårdskäl, belägen utanför Eskilstuna. Mats Nelson diskuterar husoffer med utgångspunkt i en grävning i Tungelsta söder om Stockholm, och Maud Emanuelsson berättar om Badelundaområdet utanför Västerås och vilka människor som kan tänkas ha levt på en sådan speciell plats. Elin Säll skriver om nycklars olika betydelser, med utgångspunkt i ett fynd från ett gravfält vid Gårdskäl, och Ingela Harrysson diskuterar torshammarringar och deras möjliga betydelse som gravgåva. Anna-Lena Hallgren tar sig an en järnåldersgård ”på dekis” utanför Västerås, och Jan Ählström ”upphöjda hus” under tiden 300–500 e.Kr. i Västmanland. Örjan Hermodsson berättar om så kallade hålvägar i Håboområdet i Uppland, Christian Gatti behandlar förhistorisk järnframställning i Västmanland och Ellinor Sabel beskriver sitt arbete med inventering längs den blivande Ostlänken (en höghastighetsjärnväg mellan Järna och Linköping) och ett speciellt glädjande fynd i en kohage i Östergötland.
• Sju artiklar berör medeltid och modern tid. Jonas Ros skriver dels om Härads hytta och bergsmansby i norra Västmanland, och dels om arkeologi i Västerås – en stad som nu fått vikingatida datering. Kristina Jonsson redovisar resultaten från en undersökning av ett medeltida hospital utanför Skänninge i Östergötland, och ett betydligt senare sjukhus – Centrallasarettet i Västerås – beskrivs av Helén Sjökvist. Helén har även skrivit en artikel om kometskräck i allmänhet och en speciell komet i synnerhet – vind öjeln på Kungsåra kyrka i Västmanland. Lisa Skanser berättar om medeltida taklag i kyrkor inom Västerås stift, och de spår som nns kvar efter de medeltida timmermännens arbete. Tobias Mårud diskuterar varför det byggdes så många herrgårdar i Hedströmsdalen i bergshanteringstrakterna i norra Västmanland.
• De övriga åtta artiklarna är tematiska och behandlar inte nödvändigtvis bara en plats eller tidsperiod. Mattias Johansson behandlar utgrävningar i våtmarker och de speciella situationer som kan uppstå när man gräver i vattendränkt mark. Birgitta Larsson ger ett exempel på den pedagogiska verksamhet som KM bedriver vid torpet Kvartslund vid Anundshög, och en utgrävning där skolbarn ck bli arkeologer för en dag. Nathalie Dimc ger oss inblickar i naturvetenskapliga metoder som kan användas i arkeologins tjänst, och Caroline Strandberg beskriver hur arkeologer arbetar med dokumentation med utgångspunkt i undersökningen av Kanaljorden i Motala. Ellinor Sabel skriver om vikten av ”direkt förmedling”, det vill säga om betydelsen av de möten som sker mellan arkeologer och besökare på utgrävningar. Anne Naumanen ger inblickar i vad en keramikskärva …"

–– GLÖM INTE ATT TITTA PÅ ALLA MINA ANDRA BÖCKER! –– Samma fraktpris oavsett hur många böcker du beställer! (Gäller inom Sverige)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789174534641
Titel
Glimtar från gångna tider
Författare
Jonsson, Kristina, 1967- arkeolog - Kihlstedt, Britta - Arnberg, Anna - Stiftelsen Kulturmiljövård
Förlag
Västerås : Stiftelsen Kulturmiljövård
Utgivningsår
2015
Språk
Svenska