Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Mannen på Trinisla

Mannen på Trinisla

Månpocket 2008, 257 sidor.

Nyskick. Trinisla finns faktiskt. Det är en ö på västkusten, i skärgården utanför det Fjällbacka som mutats in som ett helt annat litterärt territorium än Jerker Virdborgs. Faktum är att det nog knappast finns ett större litterärt avstånd i Sverige än de få nautiska mil som skiljer Trinisla från Fjällbacka.

Virdborg är den gåtfulle författaren i den svenska samtidslitteraturen. Hans territorium är gråzonerna kring det hemtama, det ödesdigra steg ut ur den trygghetssfär vi omger oss med som långsamt och obevekligt förvandlar gråzonerna till avgrunder.
Annons:

Det skedde redan i debutnovellsamlingen "Landhöjning, två centimeter per natt" 2001, det fortsatte i den isande infernovandringen i den hyllade romanen "Svart krabba" 2002, och det fick nya förtecken i den underjordiska "Försvinnarna" 2005. I den fjärde boken, "Mannen på Trinisla", finns alla de välkända ingredienserna på plats, men här har Virdborg vågat sig ännu längre ut i mystiken än tidigare.

Trinisla har en idealisk småbåtshamn eftersom den rymmer skyddade lägen i alla väderstreck. Alltså är ön också denna dallrande heta
julidag fylld av segelbåtar och semesterseglare. Till Trinisla kommer nu en märklig segelbåt med mörkröda segel och i ett material som varken är trä, plast eller metall. Den synnerligen återhållsamme skepparen, blond och kortväxt och med säregna rynkor, lyckas bara genom att vara avvikande väcka de mer frustrerade söndagsseglarnas vrede. Och då har man ändå inte mer än anat graden av hans avvikelse. Bara ett barn, den krabbfiskande Lina, lyckas träda i kontakt med den.

Jag undrar om inte den närmaste släktingen till "Mannen på Trinisla" är Stig Dagermans frustande ångestalstrare "De dömdas ö". Det är samma obevekliga hetta, samma klaustrofobiska isolation, samma obestämbara, bultande hot. Men Virdborg delar återhållsamheten med sin huvudperson - varken ångest eller mystik får chansen att ta till brösttoner. Hos Jerker Virdborg är allt krypande, det smyger sig på - och framför allt klarnar det aldrig. Ingenting går någonsin mot klarhet, ingenting uppenbaras, han skickar oss bara längre och längre in i existensens labyrint, och samtidigt längre och längre ut i det okända.

Emellanåt kommer jag på mig själv med att tycka att Virdborg har gått för långt den här gången. Den lite klyschiga konstellationen av hällristningar, magiska inskriptioner, benknotor, mystiska material, egendomliga klockor, självprojicerande tyg och mareld känns lätt självparodisk. Det är som en anhopning av magiska stereotyper som aldrig någonsin får mötas för att forma ett sammanhang eller en insikt hos läsaren.

Men det är också i de ögonblicken som hans fullständigt kompromisslösa metod framstår som mest medveten och unik. I varje ögonblick skulle ett finurligt avslöjande kunna äga rum. I varje ögonblick skulle ett skräckinjagande sammanhang kunna uppenbaras. Men det sker verkligen aldrig. Virdborg är mer radikal än så i sin mystik.

Jerker Virdborg st

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789170016141
Titel
Mannen på Trinisla
Författare
Virdborg, Jerker
Förlag
Månpocket
Utgivningsår
2008
Omfång
256 sidor
Bandtyp
Pocket
Mått
111 x 179 mm Ryggbredd 18 mm
Vikt
152 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Virdborg har, precis som med succén Svart Krabba, skapat en pageturner av rang Jag gissar att han är på god väg att bli en av våra verkligt stora författare. Borås TidningEn tryckande het sommardag. En ö fylld med semesterfirare och fritidsbåtar. En främmande båt med mörkröda segel. Det finns dagar när sommaren är som allra varmast, när luften står stilla, då det är som om naturen och verkligheten håller andan. Dagar då ingenting händer, men då allt förändras. Mannen på Trinisla utspelar sig en sådan dag.Under ett dygn i juli följer vi några personer på ön Trinisla i Bohuslän. Här finns systrarna Lina och Anne och deras nedgångne far, och den frustrerande Johan och hans flickvän Petra. Samt en gåtfull man med märkliga förmågor.Virdborg är oerhört skicklig på att bygga upp en spänning, så laddad att den nästan sprakar. Kulturnytt, Sveriges Radio en mycket, mycket bra roman. Sydsvenskan en av årets bästa. Tidningen ViI varje ögonblick skulle ett finurligt avslöjande kunna äga rum. I varje ögonblick skulle ett skräckinjagande sammanhang kunna uppenbaras. Men det sker verkligen aldrig. Virdborg är mer radikal än så i sin mystik. Jerker Virdborg ställer nämligen krav på sina läsare. Tack och lov finns det några sådana författare kvar. Dagens NyheterLikt ett barnbarnsbarn till Joseph Conrad driver Virdborg ett konsekvent språk och en omsorgsfullt uttänkt berättelse mot ja, vadå? Skriver dessa rader en sensommardag. Många romaner väntar på omdöme före nyår. Likväl är det riskfritt att redan nu utnämna Mannen på Trinisla till en av årets bästa. Tidningen ViTill slut är berättelsen nästan obehagligt nära utan att jag märkt hur det gått till, långsamt har den krupit sig in under kläderna, som den tropiskt fuktiga sommarluften. AftonbladetVirdborg är en av årtiondets bästa nya författare, det råder det knappast något tvivel om. Nya Wermlands-TidningenJerker Virdborg får en trist enslig stenbumling i havet utanför Bohus läns kust att lysa av vackra spöken, sjunga av spänning. Helsingborgs DagbladVirdborg iscensätter ett drama som med små medel håller läsaren i ett järngrepp. Stämningen är laddad som före ett åskväder, och förebådar mycket riktigt en kuslig upplösning. Med sitt korthuggna, sönderstyckade språk lyckas han skapa en närvarokänsla i varje scen, fylld av undertexter. Värmlands Folkblad