Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Olle Hanspers 40 års grafisk konst

Olle Hanspers 40 års grafisk konst

Flamingo grafik. 1988. Inbunden, 104 sidor, 233x305 mm. 650 gram.

Nära nyskick. En av våra främsta grafiker Olle Hanspers har avlidit. Jordi Arkö minns en mästerlig konstnär med integritet och en given plats i den svenska grafikhistorien.
Relaterat

Silent year av Olle Hanspers, ett kopparstick från 1977.
Kopparstickaren och konstnären Olle Hanspers har avlidit 89 år gammal. Han var född och uppvuxen i Enviken, tog realen i Falun och avslutade sin utbildning på Konstakademiens grafikskola i Stockholm med lärare som Harald Sallberg, Emil Johansson Thor, Bror Hjort och Olle Nyman. Grafiken som först låg i det gamla Sergelhuset flyttades under Olles studietid till Kasern II, invid Moderna Museet. Tidigt började han experimentera med kopparsticket - en teknik som han kom att bemästra med mästerlig hand och stor virtuositet. Han arbetade också med både torrnål och etsning, men gravyren/kopparsticket kom att bli hans signum. Till skillnad från de flesta gravörer använde han inte en fyrkantstickel utan en så kallad spetsstickel när han graverade sina plåtar. Hans stora genombrott kom i början på 1970-talet efter en inspirerande resa till USA. Olles bilder blev inte bara mer komplexa, också plåtarnas storlek antog nästan orimliga format, för de flesta, men inte för Olle Hanspers. Olle kunde arbeta i över ett år med en plåt, men hans energi, iver och nyfikenhet gav honom näring till ständigt nya utmaningar och stordåd.
Efter studierna flyttade Olle Hanspers med familj runt i Sverige i jakt på nya motiv och stimulerande landskap. Först till Västergötland sedan till Rättvik och till Skåne och slutligen tillbaka till Enviken där han i slutskedet av sitt liv etablerade sin konstnärliga bas.
Olle Hanspers var nära lierad med sina jämnåriga kamrater Janne Dahl och Gösta Ehrenberg . De delade både på konstnärliga ideal och sin vurm för den svartvita grafiken. Rötterna och banden till Falugrafikerna är också starka. Tidigt fick Olle Hanspers både hjälp och stöd av Hans Norsbo som introducerade koppargrafiken för honom .
Som person gick Olle Hanspers ofta sin egen väg, han värnade om sin integritet och han visste att han hade en given plats i den svenska grafikhistorien. Han var en stilig herre, med bredbrättad hatt, pälskrage och eleganta skor. Han var vänfast och generös mot sina vänner och skoningslös mot sina fiender.
Olle Hanspers utförde över trehundra grafiska verk där över hälften var rena kopparstick. Genom en mycket generös donation av konstnären under 1990-talet, skänkte Olle Hanspers ett avdrag av hela hans grafikproduktion inklusive provtrycksserier, till stiftelsen Mörksuggefonden i Rättvik. Sammanlagt över 450 grafiska blad som nu också finns digitaliserade för studier och forskning.
Personligen är jag själv väldigt förtjust i en porträttsvit av fioler utförda i torrnålsteknik, som han gjorde i nära 15 olika varianter under perioden 1960-65. Den sviten hänger nu för allmän beskådan på Folkmusikens Hus i Rättvik.
Bilden Silent year (bilden)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9179702570
Titel
Olle Hanspers : 40 års grafisk konst
Författare
Rothlind, Jane
Förlag
Falkenberg : Flamingo grafik
Språk
Svenska