Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Tusen och en natt och den 11 september : Tankar om islam

Tusen och en natt och den 11 september : Tankar om islam

Inbunden bok Prisma. 1 uppl. 2003. 192 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9151840812
Titel
Tusen och en natt och den 11 september : Tankar om islam
Författare
Jan Hjärpe
Förlag
Prisma
Utgivningsår
2003
Omfång
192 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
125 x 185 mm
Vikt
304 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Religionsstudiet har en lång tradition i Sverige. Perspektiv och frågeställningar har under perioder betraktats som givna. Men samhällen förändras, liksom världsbilder och religioner i människors medvetna och undermedvetna. Vi måste fråga oss vad religiositet är idag, och vad religionstudiet går ut på?
I många avseenden är antalet religioner i världen lika stort som antalet människor. Och vi gör alla dagligen nya erfarenheter som påverkar synsätt och känslomässig beredskap. Att då kategoriskt förse människor med religiösa etiketter och därmed förutsätta någon sorts konfessionell lojalitet eller identitet är inte bara motbjudande utan rimligen mindre fruktbart när vi skall försöka förstå världen och få fram kunskaper med prognosvärde.
Hjärpes eget intresse för islam väcktes redan vid barndomens läsning av "Tusen och en natt". En tidig förebild blev telogen och islamforskaren Tor Andrae. När han som ung student i religionshistoria valde islamstudier som huvudinriktning, hörde islam fortfarande till kategorin "främmande religioner". Som sekulär religionshistoriker - personlig religiositet till trots - ser han iag gärna religionen som berättelse, som språk, och han förespråkar en antropologisk religionsvetenskap snarare än en teologisk.
Med utgångspunkt i detta perspektiv diskuterar han i denna personliga tankebok allt ifrån religionsvetenskapens utveckling i Sverige till konspirationsteorier, demokratifrågan, arabiska självmordsattentat och 11 september-syndromet.


Jan Hjärpe är professor i islamologi vid Lunds universitet. Hans senaste bok är en uppdaterad utgåva av Araber och arabism (Prisma 2002). "För den som vill bli litet mindre säker på vad en arab är och hur en sådan tänker rekommenderas Hjärpes bok. Den är en sympatisk blandning av faktabok och reflexioner. Mycket användbar", skrev Claes Hylinger i DN om den första upplagan.