Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Tre bröder. Pocket

Tre bröder. Pocket

En bok för alla 1989. Pocket, 243 sidor, 140 gram.

Gott skick.

Fredrik Segerståhl (1933 - 2001) var en svensk författare. Han har bland annat skrivit den sköna boken Brödupproret om upproret i Jönköping 1855, även känt som Spannmålskravallerna. Han var enda barnet till Elisabet och Carl Segerståhl i Vindeln. Mamman var folkskollärare och pappan var lärare och från 1948 till sin död 1958 också rektor vid Vindelns folkhögskola. Efter folkskola och realskola i Vindeln for Fredrik till Norrköping, pappa Carls gamla hemstad, och tog där studentexamen. Folkhögskolan var den miljö som formade Fredrik.

Efter studentexamen studerade Fredrik litteraturhistoria, nordiska språk och historia i Lund och Uppsala. Han arbetade sedan ett par år vid en folkhögskola i närheten av Sveg. I början av 1960-talet bildade han familj och bosatte sig i Jönköping, där han tjänstgjorde som gymnasielärare i svenska och historia fram till 1986. Från detta år var han verksam som författare på heltid.
Skrivande

Fredrik Segerståhl debuterade 1977 med romanen Brödupproret, en dokumentär skildring av en episod i Jönköpings sociala historia, Spannmålskravallerna, som inträffade 1855.

De flesta av de 14 romaner som han publicerade därefter har Norrland i allmänhet och Västerbotten i synnerhet som miljö. Många av dem handlar om Vindeln, kommunen och tätorten. Två av dem, Institutionen och Vintersonat, kretsar kring Vindelns folkhögskola.

Institutionen som kom 1978, handlar om ett slutet samhälle. Det skulle kunna vara ett fängelse eller ett sjukhus, men det är lätt att förstå att det är Vindelns folkhögskola som avses. Här är personalen strängt hierarkiskt grupperad med tydliga sociala skillnader mellan överklass och underklass. Bortsett från provinsialläkaren i den omgivande byn är Ledaren för institutionen det högsta hönset. Hans medarbetare, lärarna, tillhör alla överklassen. De anställda i kök, vaktmästeri och i städning utgör underklassen. Romanen spänner över en period på ca 50 år från 1905 och framåt.

Boken är löst sammanfogad med korta kapitel, ömsom dråpligt roliga, ömsom sorgliga om tragiska människoöden. En sammanbindande länk är arkivet, där skrivelser och brev ger utgångspunkt för inblickar i alla de människoöden som passerar revy i denna roman. På Institutionen lever alla sitt liv ganska isolerade från omvärlden, men världshändelserna med två världskrig, börskrasch och de nazistiska strömningarna på 30-talet ger ändå ett visst eko i denna slutna miljö.

I romanen Sorteringen från 1979 skildras skolans värld. Det blir en svidande kritik mot skolan, som har fått sin roll reducerad till att sortera unga människor och dela in dem i ett A-lag och ett B-lag. Boken för tankarna till Peter Tillbergs numera klassiska tavla: Är du lönsam lille vän?

Vargdagar som kom 1981 handlar om människors fångenskap i ett slutet samhälle och deras valhänta utbrytningsförsök.

Ett genomgående tema i hans romaner är udda människor i samhällets utkant. I Sönderfallet fr

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9174484923
Titel
Tre bröder
Författare
Segerståhl, Fredrik
Förlag
Stockholm : Litteraturfrämjandet
Utgivningsår
1989
Språk
Svenska