Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Tårtgeneralen

Tårtgeneralen

Albert Bonnier Förlag 2009 inbunden,skyddsomslag 220 sidor.Mycket gott skick.

Nja, det är inte Fucking Köping, Farväl till Köping eller Torsk på Köping heller. Bland de många fiktiva och pseudodokumentära sätten att närma sig den fascinerande lantliga verkligheten som det senaste decenniet har bjudit på har de romandebuterande tv-busgossarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson modigt sökt mellanvägen. Den uppskruvade dokumentären.
Paralleller är rustika skrönor som Plötsligt i Vinslöv eller Lönsboda Fox, där svensk lantlig verklighet medelst hård casting av intervjupersoner och flink verksamhet vid klippbordet fåtts att framstå som lika kufiskt färgstark som i en Piraten-skröna.
Alltsammans är ungefär som om Filip & Fredrik gjort ett komiskt inslag på temat ?Filip & Fredrik skriver en roman.? Vilket inte ska ses som ett förnekande av de obestridliga kvaliteterna: historien om hur den tragikomiske skojaren Hasse P vid 80-talets mitt försöker motbevisa tv-programmet Rekord-Magazinets påstående att Köping är världens tråkigaste stad genom att göra världens längsta smörgåstårta är verkligen smart, välskriven, observant och hämningslöst underhållande.

Den är också ?sann? i den bemärkelsen att den enligt vad författarna bedyrar bygger på verkliga händelser och använder sig av verkliga människor (Lars-Gunnar Björklund, Ingvar Oldsberg, Percy Barnevik). I grunden bygger allt på den komiska potentialen i mötet mellan sunkig svensk verklighet och internationell glamour, i att rumänska bordellmammor med rutin från 30-talets Berlin driver verksamhet på Västra Långgatan 12 i Köping, i att innehavaren på Centralhotellet försöker slänga käft med ett svart amerikanskt basketproffs i C-klass med hjälp av jargong från ?48 timmar?.
Alla som nån gång skrutit med hur de sett Vargtass från Familjen Macahan inviga ett köpcentrum i Spånga känner igen anslaget.
Kruxet är att det aldrig går mer på djupet än så. De roliga scenerna flimrar till och så försvinner de. Detta är en fiktiv-dokumentär verklighet som helt handlar om medier, kändisar eller tidsmarkörer, där människor karakteriserar sig genom sina åsikter om Sven-Bertil Taube eller Ingvar Oldsberg, eller sina försök att efterlikna dem.
Den bygger på premissen att en hel bygd verkligen kan lamslås av vad som sägs i ett tv-program, att människor verkligen på allvar kan bry sig om att komma in i Guinness rekordbok.
Premissen är, kort sagt, att alla människor verkligen bryr sig om den typen av händelser som förekommer på Filip & Fredriks lista över Sveriges hundra roligaste ögonblick, att det medialt triviala i själva verket är djupt meningsfullt. Det är att äta smörgåstårtan och vilja ha den kvar.

Av Jesper Högström
kulturen@expressen.se

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789100120825
Titel
Tårtgeneralen
Författare
Hammar, Filip
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår
2009
Omfång
220 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
142 x 205 mm Ryggbredd 20 mm
Vikt
351 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Den 13 november 1984 utser tv-programmet Rekord-Magazinet Köping till Sveriges tråkigaste stad. Medan ett helt land skrattar och en hel bygd lamslås bestämmer sig Hasse Pettersson – nyinflyttad, skuldsatt, möjligen alkoholiserad – för att motbevisa ”Stockholmsjävlarna” genom att bygga Världens Längsta Smörgåstårta, och därmed skriva in Köping i Guinness Rekordbok.Det blir upptakten till en kedja av ofta befängda händelser som under några månader skakar om Köping, under en tid då den hårt prövade lilla staden behöver en ledargestalt och finner en osannolik och högst tillfällig hjälte i främlingen med den gudabenådade svadan och de bruna seglarskorna.Men den här sanna berättelsen, den här stora svenska romanen, handlar också om allt det som sjuder under ytan i vilken liten svensk stad som helst: runtknullande basketstjärnor, 75-åriga bordellmammor från Rumänien, brännvinsadvokater och Rotaryfarbröder, lottomiljonärer och revykungar, Jerry Baskerville och Ingvar Kamprad, elitbrottare som sadlar om till ”nöjeskonsulter”, män som fejkar sin egen dödsannons för att komma undan skulder, den helande kraften i lingonrensning och de kvarvarande ärr som kan uppstå när man råkar se sin frånskilda pappa runka. Framförallt handlar det om en man och hans smörgåstårta. Om ett annat slags livsverk.