Vegetarisk mat i mikrovågsugn
Inbunden bok. Guildford : Colour Library Books. 1988. 64 sidor.
Nyskick.
Mikrovågsugnen passar perfekt för tillagning av grönsaker. Kort tillagningstid innebär att grönsakerna behåller sin fina färg och krispiga fräschör. Grönsakerna behöver mycket lite vatten under tillagning i mikrovågsugn och behåller därför alla näringsämnen.
Färska grönsaker går lika snabbt att tillaga i mikrovågsugn som frusna grönsaker med konventionella metoder och frusna grönsaker tillreds lekande lätt i mikrovågsugnen, det tar bara ett ögonblick.
Vegetariska rätter och dieter har förlorat sin "mystiska" image allteftersom fler och fler människor har börjat äta helt eller delvis vegetariskt på grund av ökad medvetenhet om näringsämnen och sin egen vikt.
Den oansenliga linsen eller bönan har ett avsevärt protein-innehåll, vilket är ett utmärkt tillägg till vår kost. På köpet får vi mer fibrer i oss från dem än från de flesta andra proteinkällor.
När man använder mikrovågsugnen för att tillreda baljfrukter - torkade ärtor, bönor och linser- behöver man inte blötlägga dessa över natten. Täck bara linserna, bönorna eller ärtorna m,ed vatten och sätt ugnen på HÖG effekt, det brukar ta cirka 10 minuter innan vattnet kokar, därefter får det koka i 2 minuter.
Låt baljväxterna stå övertäckta i det varma vattnet i 1 timme, därefter är de färdiga att användas i ditt recept. Torkade baljfrukter brukar ta cirka 1 timme att koka. Om du tycker att det verkar vara lång tid så tänk på att det skulle ta ungefär dubbelt så lång tid att tillaga dem med konventionella metoder.
Det är dock mycket viktigt att torkade ärtor, linser eller bönor är ordentligt kokta, att äta otillräckligt kokta baljfrukter är inte att rekommendera. När jag sorterade in de olika recepten i kategorier slog det mig att många recept passade in i flera olika kategorier. Baljfrukter kan användas i sallader som tilltugg eller i förrätter.
Huvudrätter kan minskas i storlek och användas som tilltugg eller förrätter, förrätter kan utökas till att bli en huvudrätt. Till och med puddingar och desserter kan göras med grönsaker som grund.
Allt detta visar att vi, vegetarianer eller ej, kan njuta av än fler kreativa måltider tack vare grönsakernas mångsidighet. (Kartonnage)
Förlagsfakta
- ISBN
- 0862834759
- Titel
- Vegetarisk mat i mikrovågsugn
- Författare
- Ferguson, Judith - Barry, Peter
- Förlag
- Guildford : Colour Library Books
- Språk
- Svenska