Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Dikter

Dikter

Pocketbok. Stockholm : MånPocket. 1983. 630 sidor.

Nyskick. Bengt Gunnar Ekelöf, född 15 september 1907 i Stockholm, död 16 mars 1968 i Sigtuna i Stockholms län, var en svensk författare, poet och översättare. Han var ledamot av Svenska Akademien från 1958.

Gunnar Ekelöf var son till Johan Gerard Ekelöf (1866-1916) och Valborg Charlotta von Hedenberg (1881-1961) från Ytterhiske i Umeå. Under sin barndom bodde Ekelöf i Stockholm. Fadern hade varit fondmäklare och modern var adlig. Det fanns ekonomiskt utrymme att låta Gunnar Ekelöf studera i London. Trots de gynnsamma ekonomiska villkoren kom Ekelöf senare att ge en mörk bild av sin barndom. Hans far blev, på grund av syfilis, psykiskt sjuk och avled 1916. Ekelöf har skildrat detta i sin prosatext "Ett fotografi".

Ekelöf levde som ung som rentier, men förlorade vid Kreugerkraschen 1932 en stor del av sin förmögenhet. Innan dess hade han hunnit debutera i tidskriften Spektrum 1931, där han snart kom att ingå i redaktionen.

År 1932 debuterade Ekelöf i bokform med sent på jorden, också den utgiven av förlaget Spektrum. En stor del av samlingen hade skapats när Ekelöf 1929-30 befann sig i Paris. Boken fick ett negativt bemötande av ledande kritiker som Sten Selander, Georg Svensson och Anders Österling. Senare skulle inte minst Ekelöf själv tala om dess centrala betydelse i hans produktion. När Ekelöf skrev sent på jorden var han influerad av Igor Stravinskijs "Våroffer", liksom av den franske surrealisten Robert Desnos. Ekelöf skulle introduktera Desnos, liksom andra franska surrealister. Han kom dock snart att distansera sig från surrealismen, och understryka att han själv inte tillhörde strömningen.

Ekelöfs följande diktsamlingar - Dedikation (1934), Sorgen och stjärnan (1936) och Köp den blindes sång (1938) - fick ett bättre bemötande av kritikerna. Men Ekelöf skulle själv senare uppleva dem som oäkta.

Genombrottet kom 1941 med diktsamlingen Färjesång, som brukar räknas till den svenska litteraturens främsta verk. Det är en granskning av människolivets viktigaste aspekter ("jag sjunger om det enda som försonar, det enda praktiska, för alla lika"). Samlingen markerar en ny period i skrivandet, mer intellektuellt och resonerande. I Färjesång ingår diktsviten "Tag och skriv", den korta men centrala "Jag tror på den ensamma människan", liksom en av hans mest lästa dikter: "Eufori". Non Serviam är Ekelöfs mest samhällskritiska samling, den innehåller bland annat dikten "Till de folkhemske". Också titeldikten markerar Ekelöf sitt outsiderskap och sin vantrivsel i samtiden.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9176421414
Titel
Dikter
Författare
Ekelöf, Gunnar
Förlag
Stockholm : MånPocket
Utgivningsår
1983
Språk
Svenska