Ätbart - ögats och bordets fröjder (utställning och bok)
Inbunden bok.
Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Stockholm : Forum i samarbete med Nationalmuseum, 2000 (Italien) 168s. Ill. (huvudsakligen i färg) 27 x 20 cm. Utställning, Nationalmuseum 28/9 2000-7/1 2001. / Nationalmusei utställningskatalog. 622. ISBN: 91-37-11693-2 ; Inbunden dekorerat förlagsband med skyddsomslag. (Kartonnage) I nyskick.
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789137116938
- Titel
- Ätbart
- Författare
- Castenfors, Birgitta - Topelius, Ann-Sofi - Nationalmuseum
- Förlag
- Bokförlaget Forum
- Utgivningsår
- 2000
- Omfång
- 168 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 197 x 268 mm Ryggbredd 16 mm
- Vikt
- 753 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Höstens stora satsning på Nationalmuseum är Ätbart, en utställning om hur maten och måltiden skildrats i konsten från 1500 och fram till idag. I samband härmed ger Forum och Nationalmuseum ut en rikt illustrerad essäsamling. Mat och måltider har i alla tider varit ett av de främsta motiven i konsten, samtidigt som måltiden utvecklats till ett konstverk i sig. I denna fascinerande och rikt illustrerade bok skildrar fem framstående konstvetare matens roll i konsten och måltidens scenografi och innehåll, från 1500-talet och fram till i dag. Här behandlas nederländska måltidsstilleben och deras rika symbolik, popkonstens syn på mat och ätande i konsumtionssamhället, hur det dukade bordets rekvisita utformats under historiens gång, måltidens betydelse i det religiösa måleriet och vad vi ätit till fest och till vardags under olika epoker. I ett särskilt kapitel, Ätbar konstart, presenterar mästerkocken Örjan Klein ett trettiotal nya, läckra recept som inspirerats av olika konstverk.