Cajsa Wargs kokbok : Man tager vad man haver
Inbunden bok. Prisma. 20 uppl. 1993. 256 sidor.
Nyskick. Skyddsomslag i nyskick.
PRESENTSKICK.
Den här boken är mer spännande att läsa lön en deckare. Kryddor kan vara nog så upphetsande.
Cajsa, som egentligen hette Anna Christina, var född i Örebro den 23 mars 1703 och eftersom en flicka vid den tiden inte fick tillträde till någon skola fick hon lära sig läsa och skriva i sitt borgerliga hem, vilket vi eftersläntrare skall vara tacksamma för, ty annars hade hon ju inte kunna teckna ner sina recept. Hon var, i motsats till våra äldre matmammor, noga med detaljerna i matlagningen. Här var det inte fråga om "höft" och "nypor".
Hon hade givetvis inte tillgång till våra dagars vitvaror utan gick dagligen och inhandlade det dagen krävde av henne. det skulle stå minst sju, åtta rätter på det Klinckowströmska hemmets bord. I detta hem framlevde hon sina dagar fram till sin död 1769. Förutom de husliga bestyren skulle hon ofta spela piquet med sin husbonde som var en högt uppsatt ämbetsman och hans vänner chockerades över att han spelade kort med sin piga.
Det må vara hur som helst med den saken men här föreligger nu en nygammal kokbok med massor av hennes möjliga och omöjliga recept för ett hushåll i vår tid. Rejäl husmanskost i stället för en liten köttbit på en spegel med två korslagda grässtrån som vi väl fått nog av på våra restauranger.
Denna Cajsa Wargs kokbok må vi ta till våra hjärtan!
Bertil Perrolf
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789171023087
- Titel
- Cajsa Wargs kokbok : Man tager vad man haver
- Författare
- Cajsa Warg
- Förlag
- Prisma
- Utgivningsår
- 1993
- Omfång
- 256 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Vikt
- 589 g
- Språk
- Svenska