Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Margot. Pocket.

Margot. Pocket.

Brombergs 2013. Pocket, 183 sidor.

Nyskick. En mening öppnar plötsligt boken. Den kommer på slutet, faktiskt på näst sista sidan där Bengt Ohlsson pratar med Margot Wallströms man om hur mycket bensin som finns kvar i tanken på bilen. Han skriver: "återigen tänker jag på en rörelse vid vatten-ytan, en stor fisk som slår med stjärtfenan och sen är den borta."

Om man har sett en sådan rörelse blir man orolig. Överraskningen när vattenytan klyvs av något som kommer underifrån, skymten av en rygg eller en sida eller en fena och allt är över på ett upphetsat ögonblick och man undrar vad den gjorde där, fångade flyende småfisk eller snappade en insekt på ytan och man frågar sig vad man egent­ligen såg.

Bengt Ohlssons bok om Margot Wallström, en sorts auktoriserad biografi eller snarare en 200 sidor lång av Margot godkänd Benke-krönika, är full av rörelser som antyder djupet i ett av Socialdemokraternas svåraste trauman. Sveriges största och viktigaste parti har inte fått välja den ledare man vill ha sedan 1968, snart ett halvt sekel sedan.

Carlsson fick jobbet på grund av mordet, Persson på grund av Toblerone-affären och av att Jan Nygren ville ta hand om sin son, Sahlin för att Lindh försvann, Löfven för att Wallström sa nej.

Ständigt detta nej.



I kärleksrelationer talar man ibland om den upphöjda kärleken, den som aldrig blev av och som därför blir livets största, en längtan som får näring just av avståndet och det aldrig förverkligade samlivet.

Kanske är det där Wallströms hemlighet ligger. Hon är en dröm om det som skulle ha kunnat bli, en korrigerad successionsordning efter de båda morden, ett hopp om att äntligen få frid och fred och ljus i mörkret och hela kungariket. För vad är det annars som får Socialdemokraterna att ständigt feberdrömma om en tidigare uttråkad kulturminister och en besviken socialminister? Hon förhandlade visserligen kemikaliedirektivet i EU med viss framgång men sedan när blir man Socialdemokraternas ordförande på sådana meriter?

Men hon är säkert större än så. I partierna finns kunskap om meriter som inte betyder något utåt men mycket inåt, bland annat förmågan att leda möten. En skicklig politisk ledare ska få alla att känna sig hörda och sedda och sammanfatta gruppens ståndpunkter och samtidigt staka ut sin egen linje. Det är en sällsynt gåva och i Ohlssons skildringar av de många mötena i FN-byråkratin tycks Wallström onekligen ha den. Hon kommer in i ett rum och alla gillar henne.

Klart man vill ha en sån som ordförande. Dock vill hon icke.



En återkommande rörelse i ytan är hennes ensamhet och olycka. Ohlsson fångar den skickligt och det måste ha varit svårt att skriva ut den med henne hängande över axeln.

Hon är ensam på kvällen i lägenheten på Manhattan när kollegorna fredagsmyser med familj och vänner, hon är ensam när hon kommer nynnande i korridorerna på jobbet och när hon kommer hem till villan vid Vänern där hennes tandborste står bortstädad i något skåp. Hon berättar om e

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173374880
Titel
Margot
Författare
Bengt Ohlsson
Förlag
Brombergs
Utgivningsår
2013
Omfång
180 sidor
Bandtyp
Pocket
Mått
110 x 178 mm Ryggbredd 12 mm
Vikt
112 g
Språk
Svenska
Baksidestext
»När mötet avslutas ser jag mig omkring i rummet och kan konstatera att alla ser mer hänförda ut än vad de gjorde när Margot kom in. Som om de tänker: nu förstår jag varför hon är socialdemokratins superstjärna. «

Författaren och journalisten Bengt Ohlsson har följt Margot Wallström i spåren, från hennes arbete på FN i New York till barndomens Kåge i Västerbotten. Han har medverkat i stenhårda förhandlingar med krigsdrabbade länder där övergrepp på kvinnor är vardagsmat, följt med på glamourösa välgörenhetsgalor och suttit vid köksbordet tillsammans med hennes familj.

Frågorna har varit många: vad driver Margot Wallström, hur ser hon på sig själv och sina uppdrag? Hur kom det sig att flickan från arbetarhemmet i Kåge kom att ingå i en svensk tradition av internationellt engagemang på hög nivå? Och varför ville hon inte komma hem och bli partiordförande när Socialdemokraterna behövde henne som mest?

Margot Wallström och Bengt Ohlsson har samtalat och här är hans svar på vad som format människan Margot.