Matkultur i Norden : en kokbok
Inbunden bok. 2019. 192 sidor.
Nära nyskick.
/// Redaktionens beskrivning:
Norden är för vår omvärld oftast ett enhetligt begrepp: små länder med midnattssol och vintermörker. Med stora skillnader i klimat och historiskt olika påverkan från östliga, västliga och sydliga grannländer är dock inte matvanorna enhetliga i alla stycken. För att belysa detta har i denna bok samlats recept som visar hur människor i Norden lagat sin mat till vardags och fest. De danska, finska, norska och svenska recepten återges i original. De finska är skrivna på finlandssvenska med ingredienserna också på finska. Färöiska recept är översatta till danska medan de från Island är skrivna på skandinaviska, också dessa med ingredienserna på sina egna språk. Receptens ursprung är från äldre tider, men de har moderniserats vad beträffar tekniska hjälpmedel, tillagningsmetoder och livsmedelsval för att inspirera moderna människor. Tanken är att bevara de traditionsrika rätterna i kulturhistoriskt syfte, inte att här och nu bedöma dem näringsmässigt. Vi som gjort kokboken hoppas att den ska utgöra en förbindelselänk mellan matintresserade i Norden och bli en stimulans för nordiska kolleger inom hushållsundervisningens område. Arbetet har varit ett samnordiskt projekt inom Nordisk samarbetskommitté för hushållsundervisning och har utförts for att främja förståelsen och kunskapen för de nordiska ländernas matkultur. Text på dansk, føroyskum/ islensku/ norsk /suomeksi /svenska.
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789187976094
- Titel
- Matkultur i Norden : en kokbok
- Författare
- Augustinussen, Ruth - Nordisk samarbetskommitté för hushållsundervisning
- Utgivningsår
- 2019
- Språk
- English