Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Jag biter i apelsiner

Jag biter i apelsiner

gilla böcker 2013. Häftad, mjukband, 232 sidor, 19x13cm. 288 gram. Gallrad biblioteksbok i nyskick förutom klisteretikett på baksidan. Kommersiellt jippo eller inte, förvånansvärt många tycks känna sig berörda av alla hjärtans dag. Kanske för att det är den dag på året då det blir så tydligt att våra relationer ? eller våra förväntningar på relationer ? kolliderar så brutalt med verkligheten. Alltsammans bygger på ett infernaliskt sätt på att man inte ska vara nöjd där man är, att gräset ständigt ska te sig grönare någon annanstans.

Filmer och musik hjälper till att hålla illusionen igång. Vi grälar om städning eller dagishämtning, nöter på varandra hela tiden, medan en mer primitiv del av oss aldrig kommer att sluta undra varför vi inte någonsin har fått uppleva något som ens lite grann påminner om slutscenen i ?När Harry mötte Sally?. Det är någonstans där i brytningspunkten mellan de banala drömmarna och den mer komplicerade, djupa, relationen som den riktiga kärleken finns.

Jag firar årets alla hjärtans dag med att läsa två desillusionerade och lite sorgsna kärleksromaner av unga kvinnliga debutanter: Caroline Hainer, född 1976, med boken ?Inte helt hundra?, och Annakarin Thorburn, född 1980, vars debutroman heter ?Jag biter i apelsiner?. De är båda romaner som rör sig i det där rastlösa sökande kraftfältet. I båda de unga huvudpersonernas liv framstår jakten på kärleken som det över allt överskuggande: vänner, jobb, studier finns där i bakgrunden, men mest som inramning, blek rekvisita. Inga nyheter där sedan 50-talet, tyvärr.

Annakarin Thorburns huvudperson lever tillsammans med en snäll pojkvän som av någon anledning kallas Ödlan. Han är omtänksam och kärleksfull, förhållandet borde vara bra, men huvudpersonen dras samtidigt till Lo, en man som hon träffat på universitetet.

Utan att riktigt veta varför inleder hon ett parallellt förhållande med honom, utvecklar ett veritabelt dubbelliv. Det finns något närmast viljelöst i hela akten: hon låter sig svepas med utan större reflektion över konsekvenserna. Det går så länge det går, tycks hon resonera, och det gör det ju också. Men inte hur länge som helst.

Annakarin Thorburns bok sysselsätter sig mycket med den där kapitulationen, lockelsen i att bara låta sig svepas med, men hennes huvudperson förblir alltför undflyende genom hela boken. När allting till sist brister, när saker ställs på sin spets, kommer vi henne lite närmare ? inte minst i hennes förhållande till sin pappa. I familjesituationen, föräldrarnas skilsmässa och en mamma som lämnat familjen, anar vi en förklaring till huvudpersonens problematik.

Men detta är en roman som ägnar sig mer åt antydningar än raka utsagor. Och det är en bok som gör det lite väl enkelt för sig, framför allt när det gäller undflyendet.

Om mycket antyds utan att sägas rakt ut i Thorburns bok är Caroline Hainers ?Inte helt hundra? på många sätt raka motsatsen. Här pratas det i princip oavbrutet, analyseras, vänds och vrids. Huvudpersonen

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789186634322
Titel
Jag biter i apelsiner
Författare
Thorburn, Annakarin
Förlag
Gilla Böcker
Utgivningsår
2013
Omfång
231 sidor
Bandtyp
Flexband
Mått
133 x 192 mm Ryggbredd 20 mm
Vikt
288 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Jag biter i apelsiner är en roman om lust och svek, om längtan efter kärlek och bekräftelse, och om allt vi är beredda att offra för att känna oss sedda, utvalda, älskade.

"Jag sjunger i morgonduschen. Jag löddrar mina armar, jag löddrar mina lår.
Sedan tänker jag på Ödlan, att han kanske undrar varför det dröjer. Varför jag stannar så länge. Jag slutar sjunga och sköljer av mig.
När jag kommer ut, naken och med droppande hår, ser jag att han fortfarande sover.
Jag torkar mig alldeles intill och klär mig långsamt, men han vaknar inte."

Tillsammans med Ödlan går allt fort, fort, och du är alltid ett steg efter. Han kommer hem med kinamat och färg i håret, och biter i dina läppar. Och sen försvinner han igen, ut i natten. Men du älskar honom. Så en dag träffar du Lo, på biblioteket. När du frågar om han vill ta en kopp kaffe växer hallon på hans hals, och du tänker att du skulle vilja smaka.

Annakarin Thorburn arbetar som skönlitterär översättare av spanskspråkig litteratur samt skriver för tidskriften Karavan. Detta är hennes debutroman.