Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Tyra i 10:an Odengatan

Tyra i 10:an Odengatan

Inbunden bok. Tiden. 1 uppl. 1981. 39 sidor.

Mycket gott skick. I boken "Ida Maria från Arfliden" berättar min mormor om sin barndom och uppväxt i en skogsarbetarfamilj i Lappland på 1880-90-talet. Boken slutar med att hon reser till Stockholm 1904 för att ta plats i familj där.

Under de år som gått sedan den boken kom ut har många frågat mig: Hur gick det sedan?

Ida Maria dog 97 år gammal strax efter att boken om henne kom ut. Jag hann aldrig skriva ner hennes fortsatta berättelse. Men hennes dotter Tyra lever. Och Tyra det är min mamma. Hon föddes och växte upp i Stockholm på 1910-20-talet. Och det är om henne som den här boken handlar.

Liksom den förra bygger också denna på intervjuer. I den text jag sammanställt har jag försökt fånga just Tyras eget sätt att tala. Hennes ord och uttryck.

Intervjuerna är gjorda 1980 då hon är 70 år. Medan hon berättar för mig beklagar hon gång på gång hur omedveten hon var då som barn. Hur lite hon förstod av vad som hände omkring henne. Ett annat barn från den tiden hade kanske haft helt andra saker att berätta. Sett och upplevt livet i Stockholm på ett helt annat sätt. Kunnat berätta mer spännande.

Men jag vill berätta om din verklighet, säger jag. Om hur just du hade det. Hur du levde där med din mamma och pappa i det lilla portvaktsrummet på Odengatan. Jag skulle vilja lägga boken om din barndom bredvid boken om mormors. Skulle vilja visa et barn i stan bredvid ett på landet. Ett barn från 1910-talet bredvid ett från 1880-talet. Vill visa förändringar. Men också hur just ni två hör ihop som mor och dotter. - Ann-Madeleine Gelotte (Ägarsignatur)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9155025714
Titel
Tura o 10:an Odengatan
Författare
Ann-Madeleine Gelotte
Förlag
Tiden
Utgivningsår
1981
Omfång
39 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Vikt
323 g
Språk
Svenska