Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
PÅ MÅNGA STOLAR – Axel Nyström som arkitekt och kulturbyråkrat
PÅ MÅNGA STOLAR – Axel Nyström som arkitekt och kulturbyråkrat PÅ MÅNGA STOLAR – Axel Nyström som arkitekt och kulturbyråkrat PÅ MÅNGA STOLAR – Axel Nyström som arkitekt och kulturbyråkrat PÅ MÅNGA STOLAR – Axel Nyström som arkitekt och kulturbyråkrat PÅ MÅNGA STOLAR – Axel Nyström som arkitekt och kulturbyråkrat PÅ MÅNGA STOLAR – Axel Nyström som arkitekt och kulturbyråkrat

PÅ MÅNGA STOLAR – Axel Nyström som arkitekt och kulturbyråkrat

Inbunden bok. Carlsson. 2008. 392 sidor.

Nyskick. –– ABSOLUT NYSKICK, verkar oläst! – OBS! Utgallrad biblioteksbok, inplastad med stämplar etc. Verkar aldrig utlånad. – Se fler bilder! ––

En makthavare kring mitten av 1800-talet som det har skrivits förvånande lite om. Han stod bland annat för tornet till riddarholmskyrkan och för flertalet fängelser.
• Axel Nyström var under 1830-1850-talen en betydande arkitekt, med både uppdrag för privata byggherrar och som stadsarkitekt i Stockholm.
• I boken beskrivs och analyseras Nyströms liv och verk, presenterad i text och bild.

Thomas Lejdegård är konsthistoriker verksam vid Stockholms universitet och lärare på arkitektur, KTH.

"Arkitekturen under årtiondena före och kring 1800-talets mitt dominerades till stor del av Axel Nyström. Han var bland annat stadsarkitekt i Stockholm, arkitekt och intendent i Överintendentsämbetet, samt professor och sekreterare i Konstakademien.
• Nyström verkade i en brytningstid, både arkitektoniskt och sett ur samhällelig synvinkel. Klassicismen var inte längre den självklara förebilden. Industrialismen började så smått vakna och en ny borgerlig samhällsklass höll på att växa fram. Detta medförde nya byggnadstyper och nya krav på akademiskt välutbildade arkitekter som kunde ge en passande arkitektonisk form åt den nya borgerlighetens offentliga rum.
• Sökandet efter en stil för samtiden började alltmer sysselsätta arkitekter och skribenter på kontinenten – en debatt i vilken Nyström deltog och överförde till Sverige. Han var engagerad i arkitektutbildningen som genom honom reformerades grundligt och han arbetade för en omdefinition av begreppet arkitekt. Nyström spelade en viktig roll i framväxandet av en ny arkitektroll – från 1700-talets arkitekt som varit lärjunge hos en mästare eller fått sin utbildning inom det militära, till en professionell yrkesman med akademisk utbildning – något som pekar fram mot den typ av yrkesgrupp som arkitekterna utgör idag.
• Många av Nyströms idéer kan också sägas vara före sin tid. Mycket av det som skulle komma att realiseras och konkretiseras under 1800-talets senare hälft finns uttryckt hos honom redan på 1840-talet, till exempel vad gäller äkta material och en eklektisk inställning till historiska arkitekturformer."

–– GLÖM INTE ATT TITTA PÅ ALLA MINA ANDRA BÖCKER! –– Samma fraktpris oavsett hur många böcker du beställer! (Gäller inom Sverige)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173311847
Titel
På många stolar : Axel Nyström som arkitekt och kulturbyråkrat
Författare
Thomas Lejdegård
Förlag
Carlsson
Utgivningsår
2008
Omfång
392 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
174 x 246 mm Ryggbredd 25 mm
Vikt
1046 g
Språk
Svenska
Baksidestext
En makthavare kring mitten av 1800-talet som det har skrivits förvånande lite om. Han stod bland annat för tornet till riddarholmskyrkan och för flertalet fängelser. Axel Nyström var under 1830-1850-talen en betydande arkitekt, med både uppdrag för privata byggherrar och som stadsarkitekt i Stockholm.
Thomas Lejdegård är konsthistoriker verksam vid Stockholms universitet och lärare på arkitektur, KTH. I På många stolar beskrivs och analyseras Nyströms liv och verk, presenterad i text och bild