Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Eldsjälar i utmarken : samtal med fäbodbrukare i Dalarna på 2000-talet

Eldsjälar i utmarken : samtal med fäbodbrukare i Dalarna på 2000-talet

Inbunden bok. Votum & Gullers Förlag. 1 uppl. 2021. 265 sidor.

Nyskick. Förlagsny. Oläst. /// Om mat och dryck i ordspråk, talesätt och andra språkliga uttryck

Varför säger vi att någon är het på gröten? Vad är en chipskostym? Hur länge har vi pratat om ketchupeffekten? Var ligger Gurkstan?

I Maten i vårt språk finns närmare 800 ordspråk, talesätt, slangord och andra bildliga uttryck från matens och dryckens värld. Med humor och stor kunskap beskrivs dessa uttrycks betydelse och historik, och här bjuds även på en hel del extra fakta och kuriosa om både språk och mat. Maten i vårt språk är en guldgruva för alla som är intresserade av svenska språket eller av gastronomi.

Lars-Gunnar Andersson, profes­sor i modern svenska, har skrivit förord. Håkan Jönsson, docent i etnologi med måltidskultur som specialitet, har skrivit efterord. Carl Ahlstrand är examinerad språkkonsult i svenska, fil.kand. i engelska, översättare, förlags­redaktör och författare av poesi, prosa och populär­vetenskap. Han är därtill styrelseledamot i Hallands Författarsällskap.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789189021365
Titel
Eldsjälar i utmarken : samtal med fäbodbrukare i Dalarna på 2000-talet
Författare
Törnqvist, Victoria
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Utgivningsår
2021
Omfång
265 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
245 x 257 mm Ryggbredd 24 mm
Vikt
1484 g
Språk
Svenska
Baksidestext
"Finns bara ett ord MÄSTERLIGT. Bra text och kanonbilder" - Peo Karlström, reporter på Dalabygden"Gudars vilken fin bok, stort grattis. Kanonbilder, personliga och intressanta texter, snygg layout" - Lars-Ove Wikars, naturvårdskonsult För många framstår kanske fäbodliv som exotiskt eller väldigt gammeldags. Men tänk om det i själva verket är dessa ofta mångsysslande småbrukare som bär framtiden i sina händer? I denna bok möter vi 2000-talets fäbodbrukare i skogslänet Dalarna. Idogt arbetande småbrukare som sommartid flyttar till skogs med sina djur, ofta till små gråtimrade stugor och fjus utan el och vatten. Kanske är det dessa människor som egentligen lever i världens mitt, som allra mest klarsynt ser vad som håller på att hända med jorden och faktiskt försöker leva därefter? I alla fall är det människor som vågat välja sin egen väg och följt sina drömmar men samtidigt bär upp en lång tradition och ett hållbart arv. Det är människor som sliter hårt, men ändå ofta uttrycker att de har funnit friheten. Här berättar de om lantraser, mjölkprodukter, fäbodstigar, klimathot, myndighetsbyråkrati, hantverk och mycket annat. De delger sina livsval och drömmar, funderar kring framtiden och gör historiska tillbakablickar. Victoria Törnqvist har tidigare skrivit barnböcker om den busiga fjällkon Tjärna och det lilla lammet Ullstrumpa samt dokumenterat livet på två fäbodar i Dalarna. Hon är utbildad kulturantropolog men arbetar till vardags på högskolebiblioteket i Falun och många somrar har hon arbetat som fäbodkulla. Victoria är även egenföretagare inom kulturbranschen och anordnar bl a vis- och poesiaftnar och konserter med vallmusik. År 2016 blev hon framröstad som läsarnas favorit i Hela Sveriges Stora Landstipendium och år 2020 tilldelades hon Falu kommuns barn- och ungdomskulturpris för att hon med sina böcker om Tjärna sprider kunskap om fäbodlivet och levandegör en viktig del av Faluns och Dalarnas kulturhistoria.