Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Keltens dröm

Keltens dröm

Inbunden bok Norstedts. 1 uppl. 2010. 414 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. 23x16cm. Keltens dröm (spanska: El sueño del celta) är en roman av den peruanske författaren Mario Vargas Llosa som baseras på Roger Casements liv, en brittisk konsul född på Irland som gjorde sig känd för sina protester mot grymheter och övergrepp inom det koloniala systemet i Belgiska Kongo. År 1906 sändes han till Brasilien, på uppdrag av brittiska utrikesdepartementet för att utreda klagomål mot det peruanska gummiföretaget Peruvian Rubber Company, som finansierades med brittiska medel. Enligt de rapporter som var tillgängliga, hade företaget begått många klandervärda handlingar mot ursprungsbefolkningen i regionen Putumayo i Colombia. Irländska självständighetsivrare försökte få tyskt stöd för saken och samtidigt började första världskriget, vilket ledde till att han greps av brittiska myndigheter som anklagade honom för förräderi och homosexualitet.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789113034584
Titel
Keltens dröm
Författare
Mario Vargas Llosa
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
2011
Omfång
414 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
160 x 230 mm Ryggbredd 31 mm
Vikt
684 g
Språk
Svenska
Baksidestext
O what has made that sudden noise? What on the threshold stands? ---
What gave that roar of mockery; That roar in the sea's roar?
The ghost of Roger Casement is beating on the door.
William Butler Yeats: The ghost of Roger Casement

Sir Roger Casement (1865-1916) är en av de mest omskrivna och mytomspunna frihetshjältarna i irländsk historia. Casements ryktbarhet vilar främst på den rapport han sammanställde under sin tid som konsul i den belgiska besittningen Kongo efter att ha bevittnat den grymma behandling som kongoleserna utsattes för. Rapporten väckte så stor uppmärksamhet att kung Leopold II så småningom tvingades avstå besittningen. Senare kom Casement att avslöja gummibaronernas hänsynslösa utnyttjande av ursprungsbefolkningen i Putumayo i det inre av Amazonas.

Efter att ha adlats för sina insatser i brittisk diplomatisk tjänst började Casement ägna sig åt den irländska kampen för självständighet, men när Påskupproret inleddes 1916 hade Casement redan hunnit gripas av engelsmännen och inväntade sin rättegång, anklagad för förräderi mot Storbritannien.

Vargas Llosa börjar sin roman om Casement när denne mottagit dödsdomen i Pentonville Prison och väntar på utslaget av sin nådeansökan. I tillbakablickar minns han sitt kringflackande iv och tänker på alla människor av skiftande slag han mött under sina uppdrag och alla grymheter han bevittnat. Vargas Llosa låter också Casement reflektera över sin Svarta dagbok, vars autenticitet bestrids än i dag. Den Svarta dagboken hittades av Scotland Yard under rättegången och här framträder en ny bild av Casement, den av en homosexuell man som konsekvent utnyttjat unga pojkar sexuellt under sin tjänstgöringstid, detta i en tid då homosexualitet i sig var ett brott. Frågan som Vargas Llosa ställer till läsaren är: Vad är en hjälte?