Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Svensk floskelordbok : managementjargong, politiska plattityder, värdegrundsbabbel

Svensk floskelordbok : managementjargong, politiska plattityder, värdegrundsbabbel

Inbunden bok. Karneval förlag. 2022. 223 sidor.

Nyskick. Förlagsny. Oläst. /// FLOSKEL - ord eller uttryck, i allmänhet av ­välklingande form, som saknar djupare innehåll. Oftast använt i plural­form: t.ex. förlegade floskler, benägen för flosk­ler eller granna floskler. Synonymer: banalitet, harang, plattityd, tom fras, klyscha, snömos.

SVENSK FLOSKELORDBOK - lista i bokform över moderna floskler, populära inom svenskt samhälleligt, ekonomiskt och kulturellt liv, sammanställd av Fredrik Kullberg i syfte att genomlysa den språkliga dimma som lagt sig över landet och i någon mån få den att lätta.

»Syftet med föreliggande verk är att genomlysa den språkliga dimma som lagt sig över Sverige. Svällande informationsavdelningar, makthavare som slutat läsa böcker, ett allt ängsligare samhällsklimat och digitaliseringens oändliga möjligheter till förytligande och försköning är bidragande faktorer till den enorma mängd floskler som vällt fram över medborgarna de senaste 30 åren eller så. Alltså högtravande men in­tet­sä­gande ord och fraser som ter sig löjliga genom sin kon­trast mellan innehåll och form, och som inte har något an­nat syfte än att skyla över konflikter, dölja maktanspråk, kamouflera okunskap, öka konsumtionen och få budskapet att framstå som märkvärdigare än det oftast är.

Ställd inför det språkliga vanvett som präglar vårt så kal­lade informationssamhälle - det heter inte längre per­so­nal­chef, utan Chief Human Resources Officer (CHRO) - har jag valt att tillämpa ironins och satirens form. I tider som dessa återstår bara att skratta åt eländet, vilket möjligtvis kan vara ett sätt att slå tillbaka mot maktspråk, desinformation och tvi­velaktig jargong. Framställningen är kryddad med begrepp som inte ome­delbart är att beteckna som floskler, men som präglar tids­andan och genom sin tillämpning hotar att undergräva mot­tagarens förstånd.« Fredrik Kullberg i förordet

Fredrik Kullberg är journalist och författare till sju böcker. Den förra, Kriget mot skönheten, nominerades till Stora fackbokspriset 2020.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789189494114
Titel
Svensk floskelordbok : managementjargong, politiska plattityder, värdegrundsbabbel
Författare
Kullberg, Fredrik
Förlag
Karneval förlag
Utgivningsår
2022
Omfång
223 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Mått
130 x 177 mm Ryggbredd 22 mm
Vikt
306 g
Språk
Svenska
Baksidestext
FLOSKEL - ord eller uttryck, i allmänhet av ­välklingande form, som saknar djupare innehåll. Oftast använt i plural­form: t.ex. förlegade floskler, benägen för flosk­ler eller granna floskler. Synonymer: banalitet, harang, plattityd, tom fras, klyscha, snömos. SVENSK FLOSKELORDBOK - lista i bokform över moderna floskler, populära inom svenskt samhälleligt, ekonomiskt och kulturellt liv, sammanställd av Fredrik Kullberg i syfte att genomlysa den språkliga dimma som lagt sig över landet och i någon mån få den att lätta. »Syftet med föreliggande verk är att genomlysa den språkliga dimma som lagt sig över Sverige. Svällande informationsavdelningar, makthavare som slutat läsa böcker, ett allt ängsligare samhällsklimat och digitaliseringens oändliga möjligheter till förytligande och försköning är bidragande faktorer till den enorma mängd floskler som vällt fram över medborgarna de senaste 30 åren eller så. Alltså högtravande men in­tet­sä­gande ord och fraser som ter sig löjliga genom sin kon­trast mellan innehåll och form, och som inte har något an­nat syfte än att skyla över konflikter, dölja maktanspråk, kamouflera okunskap, öka konsumtionen och få budskapet att framstå som märkvärdigare än det oftast är. Ställd inför det språkliga vanvett som präglar vårt så kal­lade informationssamhälle - det heter inte längre per­so­nal­chef, utan Chief Human Resources Officer (CHRO) - har jag valt att tillämpa ironins och satirens form. I tider som dessa återstår bara att skratta åt eländet, vilket möjligtvis kan vara ett sätt att slå tillbaka mot maktspråk, desinformation och tvi­velaktig jargong. Framställningen är kryddad med begrepp som inte ome­delbart är att beteckna som floskler, men som präglar tids­andan och genom sin tillämpning hotar att undergräva mot­tagarens förstånd.« Fredrik Kullberg i förordet Fredrik Kullberg är journalist och författare till sju böcker. Den förra, Kriget mot skönheten, nominerades till Stora fackbokspriset 2020.