Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Poetens blick : Ekfras ii svensk lyrik

Poetens blick : Ekfras ii svensk lyrik

Inbunden bok. Brutus Östlings bokförlag Symposion. Första uppl. 2014. 352 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Förlagsband.Fastsytt snörband.Rikt bildillustrerad, delvis i färg.Avslutas med Noter till texten + Bildförteckning + Käll- och litteraturförteckning + Personindex

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789187483035
Titel
Poetens blick : ekfras i svensk lyrik
Författare
Jansson, Mats
Förlag
Brutus Östlings bokf Symposion
Utgivningsår
2014
Omfång
352 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
179 x 246 mm Ryggbredd 33 mm
Vikt
1090 g
Språk
Svenska
Baksidestext
I den dikt som beskriver en målning relateras två olika konstarter till varandra. Vad händer i detta möte mellan skilda teckensystem och medier? Hur omvandlar dikten målningen? Med vilka språkliga grepp och verkningsmedel sker detta? Den tekniska termen för en sådan litterär bildbeskrivning är det grekiska ordet ekfras som har sitt ursprung i den antika retoriken. I Poetens blick undersöker Mats Jansson den svenska bildbeskrivande poesin från romantiken fram till och med modernism och senmodernism. Boken innehåller en teoretisk introduktion till ekfrasbegreppet och mynnar ut i ett resonemang om begreppets egenart. Däremellan möter man en räcka textanalyser som visar hur detta litterära framställningssätt fungerar och vad det betyder hos författare som Erik Lindegren, Folke Isaksson, Gunnar Harding, Birgitta Lillpers och Lotta Lotass.
Mats Jansson är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Han har tidigare på Symposion publicerat Tradition och förnyelse. Den svenska introduktionen av T.S. Eliot (1991) samt översatt och kommenterat Eliots litteraturkritik i Om kritik (2002). Han har på samma förlag utgett Kritisk tidsspegel (1998), om den svenska litteraturkritiken under modernismens genombrottsskede på 1940-talet, och Den siste barden. Ord och bild hos Sven Alfons (2005). Han har också redigerat och gett ut ett flertal antologier på svenska och engelska.