Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Göteborg - mellan segregation och kreativitet

Göteborg - mellan segregation och kreativitet

Inbunden bok Tangent förlag. 1 uppl. 2016. 240 sidor.

Mycket gott skick. ISBN: 978-91-979842-6-3. 1150 g. 22/27 cm.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789197984263
Titel
Göteborg - mellan segregation och kreativitet
Författare
Jan Jörnmark - Joakim Forsemalm - Karl Palmås
Förlag
Tangent förlag
Utgivningsår
2016
Omfång
240 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
260 x 210 mm Ryggbredd 16 mm
Vikt
1150 g
Språk
Svenska
Baksidestext
I Jane Jacobs efterföljd analyserar boken Göteborg - mellan segregation och kreativitet historien om hur västvärlden under 1960- och 1970-talen genomgick en stadskris där de inre delarna av de gamla städerna tappade halva sin befolkning. Samtidigt spreds de ut och dränerades på kunskap och kapital. Från denna bottenpunkt startade sedan en återhämtning som gett upphov till så motsägelsefulla begrepp som "den kreativa klassen" och "gentrifiering". Inte sällan har den starka värdeutvecklingen i de gamla stadskärnorna också gett upphov till farhågor om bostadsbubblor.

Göteborgsregionen står i centrum. Rötterna till dagens utspridda stadsrum spåras ned i 1800-talets industrialisering, vilket följdes av den starka 1900-talsexpansionen som kulminerade med bygget av den jättelika stadsdel som planerades att bli "Europas Brasilia". Samtidigt förföll den gamla stadskärnan och jämnades till sist med marken. Från denna nollpunkt har Göteborg sedan återhämtat sig i ojämn och ofta tveksam takt.

Boken slutar med en del där dagens situation och möjligheter analyseras. I den betonas det djupa beroendet av stadens traditionella tillväxtmönster och de stora olösta problem som fortfarande finns kvar från 1960-talets ofullgångna expansionsperiod.