Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
POTATIS och potatisrätter från många hörn av världen

POTATIS och potatisrätter från många hörn av världen

Inbunden bok. Hammar Förlag. 1 uppl. 1991. 80 sidor.

Mycket gott skick. Dekorerat kartonnage.

Mitt ibland grönskande eklundar och fagra lövängar ligger det vita Nolliaga invid stranden av sjön Mjörn i, några få kilometer från AIingsås. Det var här de första försöken med systematisk odling av potatis gjordes i Sverige.
I flera källor, bland annat i några uppslagsverk, tlllskriver man Jonas Alströmer »upptäckten» av potatisplanta.,i, vilket är att göra honom en alltför stor ära.
Ungefär åttio år tidigare fanns potatisen medtagen i en förteckning, över växterna i Uppsala botaniska trädgård som utgavs 1658 av Olof Rudbäck d. ä. Alströmer påbörjade sina experiment åren 1723 eller 1724, det exakta årtalet är ovisst.

Pommes de terre á la créme
I stort överensstämmer denna rätt med vad vi i Sverige helt enkelt kallar stuvad potatis. Emellertid skiljer sig tillvägagångssättet i en liten detalj som det kan vara nyttigt att ta del av.
Koka potatisen och skala den varm. Därefter skärs den i tjocka skivor som läggs ner i en kastrull. Späd med kokande grädde så mycket att den står över potatisen, men inte mer. Koka ihop gräddden, salta och peppra efter smak. Sist tillsätter ni litet kall, tjock grädde och rör om.

Buljongkokt potatis (Fransk)
Ni kan också koka potatisen i vanlig buljong från tärning, den kokas da skalad. Passar utmärkt till oxbringa och annat nötkött.

Pommes de terre Parisienne
Tag ur runda bollar ur den råa potatisen med ett skåljärn. Stek dem gulbruna i smör eller majsolja. När de är färdiga rulla dem i smält köttgelé och därefter i finklippt persilja.

Pommes de terre persillées
Koka potatisen i lätt saltat vatten, låt den rinna av och torka den i en handduk. Sedan rullas den i smält smör och pudras med finklippt persilja.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9185786349
Titel
POTATIS och potatisrätter från många hörn av världen
Författare
Iwan W. Fischerström
Förlag
Hammar Förlag
Utgivningsår
1992
Omfång
80 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
110 x 155 mm Ryggbredd 10 mm
Vikt
140 g
Språk
Svenska
Baksidestext
JONAS ALSTRÖMER PÅ NOLHAGA
Mitt ibland grönskande eklundar och fagra lövängar ligger det vita Nolliaga invid stranden av sjön Mjörn i, några få kilometer från AIingsås. Det var här de första försöken med systematisk odling av potatis gjordes i Sverige.
I flera källor, bland annat i några uppslagsverk, tlllskriver man Jonas Alströmer »upptäckten» av potatisplanta.,i, vilket är att göra honom en alltför stor ära.
Ungefär åttio år tidigare fanns potatisen medtagen i en förteckning, över växterna i Uppsala botaniska trädgård som utgavs 1658 av Olof Rudbäck d. ä. Alströmer påbörjade sina experiment åren 1723 eller 1724, det exakta årtalet är ovisst.

Pommes de terre á la créme
I stort överensstämmer denna rätt med vad vi i Sverige helt enkelt kallar stuvad potatis. Emellertid skiljer sig tillvägagångssättet i en liten detalj som det kan vara nyttigt att ta del av.
Koka potatisen och skala den varm. Därefter skärs den i tjocka skivor som läggs ner i en kastrull. Späd med kokande grädde så mycket att den står över potatisen, men inte mer. Koka ihop gräddden, salta och peppra efter smak. Sist tillsätter ni litet kall, tjock grädde och rör om.

Buljongkokt potatis (Fransk)
Ni kan också koka potatisen i vanlig buljong från tärning, den kokas da skalad. Passar utmärkt till oxbringa och annat nötkött.

Pommes de terre Parisienne
Tag ur runda bollar ur den råa potatisen med ett skåljärn. Stek dem gulbruna i smör eller majsolja. När de är färdiga rulla dem i smält köttgelé och därefter i finklippt persilja.

Pommes de terre persillées
Koka potatisen i lätt saltat vatten, låt den rinna av och torka den i en handduk. Sedan rullas den i smält smör och pudras med finklippt persilja.