Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
FOLKET I BROMMA KYRKTRAKT – Skola, vård, omsorg och bebyggelse förr och nu
FOLKET I BROMMA KYRKTRAKT – Skola, vård, omsorg och bebyggelse förr och nu FOLKET I BROMMA KYRKTRAKT – Skola, vård, omsorg och bebyggelse förr och nu FOLKET I BROMMA KYRKTRAKT – Skola, vård, omsorg och bebyggelse förr och nu FOLKET I BROMMA KYRKTRAKT – Skola, vård, omsorg och bebyggelse förr och nu FOLKET I BROMMA KYRKTRAKT – Skola, vård, omsorg och bebyggelse förr och nu FOLKET I BROMMA KYRKTRAKT – Skola, vård, omsorg och bebyggelse förr och nu

FOLKET I BROMMA KYRKTRAKT – Skola, vård, omsorg och bebyggelse förr och nu

Inbunden bok. –– FÖRLAGSNY! –– Bromma Hembygdsförening. 2020. 136 sidor.

Nyskick. –– FÖRLAGSNY! – (Obet. ytmärken på pärmarna.) – Se fler bilder! ––

I boken berättas i ord och många bilder om:
• skolorna, förskolorna och fritidshemmen inklusive lärarna och eleverna i nordvästra Bromma från slutet på 1700-talet till idag.
• människorna och bebyggelsen i närområdet kring Bromma kyrka från mitten av 1700-talet fram till våra dagar.
• första fattighuset i närheten av prästgården samt de tre hemmen för fattig- och äldreomsorg på Bromma kyrkväg.

"Från spanska sjukan till coronapandemin, och några fattighus och skolor där emellan. I en ny bok beskrivs det hur samhället i Bromma kyrktrakt har förändrats, med start för 200 år sedan.
• Bromma hembygdsförening har under åren gett ut flera böcker om områdena i Bromma. Nu kan de lägga till ytterligare en i listan, nämligen boken Folket i Bromma kyrktrakt: Skola, vård, omsorg och bebyggelse förr och nu.
Precis som titeln avslöjar handlar den om människorna som bodde runt kyrkan förr i tiden, ett liv som var annorlunda jämfört med idag. Boken består av tre delar, och beskriver hur ansvaret för utbildning och omsorg av fattiga och gamla gick från kyrkan till kommunen. Författarna bakom boken heter Inger Larsson, Kristina Lindgren, Eva Klaman och Lars Lindgren och bor alla i Bromma kyrka.
• Det första kapitlet handlar om skolorna, och inte bara Kyrkskolan, utan även Bällstalundsskolan och Norra ängby skola. De skolor som barnen i nordvästra delen av Bromma har gått i och fortfarande går i, säger Inger Larsson.
Det andra kapitlet beskriver invånarna i området från 1825 fram tills idag. Här får läsaren bland annat ta del av berättelsen om det unga paret Gerdelius som flyttar hit och hur livet kring prästgården såg ut på 1900-talets mitt.
• Underlaget till boken kommer från tidigare nedskrivet material om människorna i området, bland annat från hembygdsföreningen och Bromma församling. Men här finns även material som författarna själva samlat in. Det sista kapitlet handlar om den första fattighuset som kyrkan lät bygga. Fram till 1930-talet var det nämligen kyrkan som hade ansvar för både fattigvård, åldringsvård och skolorna.
• Här finns en berättelse om en kvinna som 1915 började som vårdbiträde på det fattighus/ålderdomshem som i stort sätt ligger på samma plats som Brommagårdens vård- och omsorgsboende idag finns.
Det handlar om hur det var att jobba där på 1910-talet och hur det var när spanska sjukan kom 1918. Kvinnan är Lars Lindgrens farmor, och han gjorde intervjun med henne på 1980-talet, berättar Ingrid Larsson." - Ella Söderberg, Mitt i Stockholm.

–– GLÖM INTE ATT TITTA PÅ ALLA MINA ANDRA BÖCKER! –– Samma fraktpris oavsett hur många böcker du beställer! (Gäller inom Sverige)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789198653601
Titel
Folket i Bromma kyrktrakt - skola, vård, omsorg och bebyggelse förr och nu
Författare
Larsson, Inger
Utgivningsår
2020
Omfång
136 sidor
Bandtyp
Häftad
Språk
Svenska