Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Sjuksköterskans utsatthet. Att hantera traumatiska upplevelser i arbetet.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
912707031X
Titel
Sjuksköterskans utsatthet : Att hantera traumatiska upplevelser i arbetet
Författare
Huub Buijssen
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
1998
Omfång
160 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Vikt
318 g
Språk
Svenska
Baksidestext
"Jag kan knappt sova på natten och om jag lyckas somna väcks jag av mardrömmar, badande i svett. Jag mår förfärligt dåligt." Så beskriver en sjuksköterska sin situation efter att ha blivit överfallen av en våldsam patient. Det finns en växande insikt om att sjuksköterskor kan få långvariga psykiska men av omskakande händelser i arbetet.

Den här boken ger vägledning ut ur krisen för den som drabbats, men även för kolleger, chefer och närstående. Sjuksköterskor berättar till exempel om misslyckanden i vården och om övergrepp de råkat ut för. Mot bakgrund av detta drar författaren upp riktlinjer för självhjälp och visar konkret hur stöd kan ges.

Det finns en växande insikt om att sjuksköterskor kan få långvariga psykiska men av omskakande händelser som de dras in i på sina arbeten. Den här boken ger vägledning ut ur krisen genom fallbeskrivningar, teoretisk bakgrund och praktiska tips. Inledningsvis ges utrymme åt sjuksköterskors egna berättelser. Till exempel skildrar en person hur han kände sig då flera av hans patienter på kort tid begick självmord och en annan hur hon led av ångest efter en felbehandling som fick ödesdigra konsekvenser för patienten. Att få läsa om sådana erfarenheter är viktigt, inte minst för att de som utsatts för trauman tenderar att bli isolerade och att skämmas över sina starkt känslomässiga reaktioner.

Vad som är normala sätt att reagera, både psykiskt och fysiskt, efter mycket dramatiska händelser beskrivs och undersökningar om trakasserier och övergrepp redovisas. Därefter följer riktlinjer för självhjälp, inklusive tre checklistor. En ger konkreta råd om vad den drabbade själv kan göra. En annan lista redovisar tecknen på att professionell hjälp behövs. Dessutom ges förslag till familj, vänner och kolleger som vill stödja en person som drabbats av en chockartad upplevelse.

Författaren betonar vikten av att arbetsledningen ser till att personal som gått igenom traumatiska händelser i yrket får stöd. Han visar hur man kan gå till väga genom att informera och att inrätta stödgrupper. När dessa grupper skall tillkallas och hur det första stödsamtalet kan genomföras diskuteras också i denna bok, som hjälper läsaren att finna strategier för att lämna traumatiska upplevelser bakom sig.

Översättning Katarina Wesslén-Lindahl

Huub Buijssen är psykolog med inriktning på psykogerontologi. Han arbetar som klinisk psykolog på W.A. Hoeve psykiatriska sjukhus i Utrecht, Nederländerna, och har skrivit flera böcker om hur man stödjer människor i kris