Det kinesiska köket
Inbunden bok. Bokförlaget Forum. 1982. 224 sidor.
Nära nyskick.
///Förlagets beskrivning: Den kinesiska matkulturen har traditioner som går långt tillbaka i tiden. De klassiska filosoferna diskuterade och analyserade födans betydelse för människan, och en bildad kines skulle odla inte bara intellektet utan också sinnena. I konsten att njuta av livet ingick konsten att uppskatta mat och dryck. Även i dagens Kina är matintresset mycket stort. Det sägs att kineserna mer än något annat folk i världen sysselsätter sig med vad de äter och hur maten är tillagad. Det kinesiska köket ger en bild av maten och matkulturen i hela det vidsträckta Kina. De olika landsändarna har utvecklat matlagningsstilar som skiljer sig en hel del från varandra, och man kan dela in dem i fyra huvudskolor från norr till söder: Peking (Beijing), Sichuan, Shanghai och Kanton (Guangzhou). Den mat som serveras på kinesrestauranger i väst är mestadels kantonesisk, eftersom de flesta kinesiska emigranter kom från Kanton, den stad som först öppnades för utrikeshandel. Minst känt för oss
västerlänningar är förmodligen det sichuanska köket Provinsen Sichuan var länge på grund av sitt geografiska läge svårtillgänglig och isolerad från resten av Kina, och man har där utvecklat en egen matlagningsstil med rikt kryddade och pepparstarka rätter. Författaren till Det kinesiska köket, Deh-Ta Hsiung, är född i Peking och bor nu i London. Han har samlat en stor mängd recept från hela landet, allt från paradrätter som Pekinganka och hajfensoppa till enklare och mer rustika rätter. Han berättar om varje rätts ursprung, redogör för hur man planerar en kinesisk måltid och beskriver tillagningsmetoder och redskap. Det kinesiska köket innehåller 190 recept och är illustrerad med över 300 färgfoton.
Förlagsfakta
- ISBN
- 9137076744
- Titel
- Det kines.Köket
- Författare
- Hsiung, Deh-Ta - Ekendahl, Olof - Telegin, Marie Louise
- Förlag
- Bokförlaget Forum
- Utgivningsår
- 1982
- Bandtyp
- Inbunden
- Vikt
- 955 g
- Språk
- Svenska