Mat att minnas
Inbunden bok. Alba. 1986. 69 sidor.
Mycket gott skick.
Dekorerat kartonnage.
En del maträtter faller i glömska och försvinner frân repertoaren. En del hittar aldrig hit till oss. Det spelar ingen roll hur populära de än är i sina hemländer.
En del kommer hit i så förvanskat skick att man knappt känner igen dem på ort och ställe.
Det är synd på så mycket god mat, för det handlar om mat som är värd att minnas.
Lars Åke Berling gör tillsammans med tecknaren Hasse Erikson - båda välkända från Dagens Nyheter - kulinariska strövtâg i
gastronomiens skuggrike, d v s bland dessa glömda, förändrade eller okända maträtter.
Bland maten som bör minnas kan nämnas palatschinken - pannkakorna fran pustan i östra Ungern, ölsupan som har medeltida anor, Roast Beef and Yorkshirepudding - den mest brittiska av alla rätter, wienarnas bästa schnitzel som inte är Wienerschnitzel och svenska specialiteter som sillen som är både kokt och stekt.
Recept på alla delikatesserna finns i texten, varför det bara är att sätta igâng att laga, sedan Lars Åke Berling och Hasse Erikson retat aptiten med läckra beskrivningar
och teckningar.
Förlagsfakta
- ISBN
- 9174588206
- Titel
- Mat att minnas
- Författare
- Berling, Lars Åke - Erikson, Hasse
- Förlag
- Stockholm : Alba
- Utgivningsår
- 1986
- Språk
- Svenska