Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Kan makten byta kön?

Kan makten byta kön?

Häftad bok. Instant Book. 1 uppl. 2011. 278 sidor.

Nära nyskick. 140x220x23 mm

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789185671939
Titel
Kan makten byta kön?
Författare
Anne Marie Berggren
Förlag
Instant Book
Utgivningsår
2011
Omfång
278 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
140 x 220 mm Ryggbredd 22 mm
Vikt
448 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Det finns ingen politisk teori om förhållandet mellan kvinnor och män. Den måste utvecklas särskilt. Det svåra är maktfrågan, manligt eller kvinnligt tolkningsföreträde till vad som är viktigt och värdefullt i samhället, dvs. den egna gruppen. Uppdelningen i privat och offentligt är inadekvat när det gäller familjen som institution. Är kvinnor i länder där staten verkligen inte lägger sig i, där kvinnor gifter sig tidigt och föder tretton barn, ”fria”?

Kvinnorörelsens ständiga motsättning, likhet och särart, arv eller miljö, är ett villospår som understryker kvinnornas underläge. Man har i den teoretiska genusforskningen flytt in i denna motsättning undan maktfrågan. I queerteorin upplöser man t o m könsidentiteten: det finns inga grupper bara individer, alltså finns inget maktproblem mellan grupperna. Postmoder-nismens yttersta tes att det inte finns någon social verklighet utanför texterna underminerar också feministiska forskningsresultat. Kapitlet ”Damen utan underkropp” visar att vi saknar kvinnliga källor till hur kvinnor uppfattade sexualiteten före 1900-talet. Den har genom årtu-senden formats i det manliga medvetandet som gäller för kvinnor också idag.

Kvinnorörelsen har utvecklats i två vågor. Den första nådde sin höjdpunkt med införandet av kvinnlig rösträtt. Sedan följde en nedgångsperiod med botten på 1950-talet. En andra våg började växa fram på 1960-talet med hemmafruinstitutionens nedmontering som mål. Troligen har vi en vågdal framför oss. En gissning är att sexualitet kommer att vara i centrum i nästa växande våg.