Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Vit makt och blågula drömmar : Rasism och nazism i dagens Sverige
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 64 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9127067696
Titel
Vit makt och blågula drömmar : Rasism och nazism i dagens Sverige
Författare
Anna-Lena Lodenius - Per Wikström
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
1998
Omfång
384 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Vikt
772 g
Språk
Svenska
Baksidestext
En kartläggning av rasismen i Sverige, en alltmer utbredd företeelse under 1990-talet.
Det här är en handbok och uppslagsbok som på ett lättillgängligt sätt ger fakta och information, ny och unik kunskap som inte finns samlad på annat håll. Den vänder sig till alla som är intresserade av rasism och främlingsfientlighet, i synnerhet dem som arbetar med ungdomar, flyktingar och invandrarfrågor.
Här beskrivs människorna, idéerna, de rasistiska partierna och organisationerna, symboler och igenkänningstecken, den rasistiska musikrörelsen, skinnskallarnas betydelse, moderna medier som databaser och närradio, lagstiftning och många andra aspekter på nutida främlingsfientlighet. Dessutom analyserar författarna olika strategier för att bekämpa rasismen och visar på möjliga vägar att bekämpa den.

Under 1990-talet har en ny rasistisk ungdomskultur växt fram i Sverige, samtidigt som våldet och motsättningarna skärpts mellan svenskar och invandrare. Den är delvis ett nytt fenomen, men den har också inspirerats av såväl svenska som inter-nationella organisationer och ideologier. Rasismen dväljs också i mycket mer slätstrukna grupper som inte alls vill väcka anstöt. De vill bara sprida uppfattningen att alla främlingar i Sverige borde skickas hem.
Det här är en dagsaktuell bok som behandlar även de allra nyaste företeelserna inom den rasistiska ungdomskulturen –– och den anti-rasistiska. Bokens tyngdpunkt ligger på att berätta om dagens rasistiska partier och organisationer, hur rasister och nazister tänker och resonerar, hur de ser ut och fungerar och hur de sprider sina budskap. Boken förklarar också varför män och kvinnor har så olika roller i rörelsen. Även mer respektabla invandrarkritiska grupper berörs, liksom missnöjes- och främlingsfientliga partier som Sjöbopartiet och Sverige-demokraterna. Ett kaptitel ägnas åt rasistisk brottslighet, ett annat åt olika försök att förklara rasismens uppkomst.
Anna-Lena Lodenius (f.1957) är frilansjounalist och författare. Hon har skrivit, gjort tv och föreläst om rasism, nazism och antisemitism i mer än tio år, bl.a. som medförfattare till boken Extrem-högern (1991, 1994).
Per Wikström (f. 1958) är också frilansjournalist och har länge studerat olika företeelser inom framförallt den rasistiska ungdomskulturen.