Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Smakarv Hälsingland : tradition & trend

Smakarv Hälsingland : tradition & trend

Inbunden bok. Grenadine Bokförlag. 2019. 180 sidor.

Nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789188639677
Titel
Smakarv Hälsingland : tradition & trend
Författare
Adamsson, Viola
Förlag
Grenadine Bokförlag
Utgivningsår
2019
Omfång
180 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
215 x 280 mm Ryggbredd 18 mm
Vikt
840 g
Språk
Svenska
Baksidestext
I Hälsingland, i Limes Norrlandicus - den klimatiska norrlandsgränsen - möts nord- och Sydsverige. Två hushållningssystem och två matkulturer bryts och inspirerar varandra.Boken handlar om det hälsingska smakarvet med ursprung och tradition i bondekulturens förrådshushållning, fäbodkulturen och finnskogens smaker. Trend står för nyskapande.Viola Adamsson, hälsing sen länge och flera generationer i släkten som  ägnat sitt liv åt kost och mat i olika former. Intresset väcktes när hon redan som femåring kokade sin första kornmjölsgröt stående på en pall vid spisen. Gröten har sedan följt henne genom livet och karriären. Som forskare vid Uppsala Universitetet, där hon har doktorerat i medicinsk vetenskap, forskningen handlade om nordisk kost och hjärt- och kärlsjukdomar. Viola har även varit  kostrådgivare åt svenska landslaget i längdskidåkning och tävlat  i gröt-VM i Skottland.Men det handlar inte bara om gröt. Boken är ett resultat av många års samlande av recept och matanekdoter. När Viola kom i kontakt med Olof Bromans storverk Glysisvallur, en detaljerad beskrivning av Hälsingland under 1700-talets första hälft, tillkom en extra dimension om det hälsingska smakarvet.Smakarvet påverkas av de gener vi bär på, av den miljö vi befinner oss i och av vårt kulturarv. Boken ger en tillbakablick på det hälsingska smakarvet med både bredd, djup och mycket humor. Det finns även recept och beskrivningar så att man kan testa både gammalt och nytt.Vad sägs om sotare, pärgröt med fläsk, ostkaka, snydder och törter, davosgröt och dilldränkt havre.Välkommen till Hälsingland!