Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn

ISBN, årtal, format

Image title

ISBN

Den 10-siffriga ISBN-numreringen av olika utgåvor av böcker och vissa andra tryckta publikationer antogs som internationell standard 1970. Varje till form eller innehåll unik utgåva tilldelas ett unikt nummer. Befintliga nummer återanvänds bara vid rena omtryck. Numren består av fyra siffergrupper:

1. Ursprungsland. T.ex. 0 eller 1 för böcker från engelskspråkiga länder, 91 för Sverige, 99936 för Bhutan.

2. Utgivare. Norstedts har utgivarnummer 1, Bokförlaget Korpen har 7374.

3. Identifikator av utgåvan som utgivaren har viss begränsad frihet att välja.

4. Den sista siffran (även bokstaven X, som här står för talet 10, kan förekomma) är en kontrollsiffra som räknas fram från de första nio siffrorna i numret enligt en viss algoritm.

Den 13-siffriga ISBN-koden tillkom 2007, dels för att möta ett behov av fler tillgängliga nummer, och dels för att harmonisera ISBN-systemet med EAN-systemets streckkoder. ISBN 13-nummer inleds alltid med något av prefixen 978 eller 979. 978-numren kan, till skillnad mot 979-numren, unikt konvertereras till ISBN 10-nummer, och används därför bl.a. vid omtryck av äldre utgåvor med befintliga ISBN 10-nummer.

På Bokbörsen spelar det ingen roll om du söker på bokens ISBN 10 eller ISBN 13, sökmotorn matchar mot båda. Som regel använder vi ISBN med 13-siffror när en ny annons skapas.

Numren skrivs utan mellanslag, bindestreck eller andra skiljetecken mellan siffergrupperna.

ISBN står för International Standard Book Number.

Årtal

Det framgår inte alltid om årtal i böcker avser tryckår eller utgivningsår. I svenska böcker anges normalt tryckår, numera ofta kompletterat med ett ©-år som daterar texten. En serie årtal typ "1999 98 97 96 95" betyder att boken är tryckt det tidigaste året i serien, dvs. 1995 i exemplet.

Format

Normalstora böckers mått brukar inte anges. Avvikande format (stora, små, liggande...) beskrivs enklast och tydligast med höjd och bredd i cm.

Ibland kan man stöta på gammaldags formatbeteckningar som "oktav", "folio" etc. Dessa härrör från den förindustriella bokframställningen, och anger antalet falsningar tryckarken genomgick när de falsades till bokark i sidformat (se Bokens anatomi). I tabellen nedan listas de vanligaste beteckningarna med översättning till ungefärlig höjd i cm och förkortningar inom parantes:

Sedecimo (16:o)upp till 10 cm

Duodecimo (12:o)10 - 15 cm

Oktav (8:o)15 - 25 cm