Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.

En krona till Bokhjälpen

Förmågan att läsa, skriva och räkna är en avgörande förutsättning för människors möjlighet att leva ett gott liv. Bokbörsen samarbetar därför med den ideella organisationen Bokhjälpen, som stöder alfabetiseringsprojekt i några av jordens fattigaste länder.

Säljare bidrar genom att delta i vårt program "En krona till Bokhjälpen", och skänka en krona för varje ny order. Bokbörsen dubblar gåvan genom att skänka lika mycket. En krona från säljaren blir därför två kronor till Bokhjälpen. Som kund bidrar du varje gång du handlar från en säljare som deltar. Det kostar dig ingenting, men säljaren och Bokbörsen skänker varsin krona.

Bokhjälpen-ikonen i annonsen gör att du lätt ser vilka säljare som deltar.
Image title

Om Bokhjälpen

Bokhjälpen är en ideell förening som stöttar mindre initiativ som arbetar långsiktigt och effektivt med alfabetisering bland världens mest utsatta. Enligt Unesco återfinns en mycket stor del av världens 775 miljoner analfabeter bland världens 800 miljoner extremt fattiga. Trots att förmågorna att läsa, skriva och räkna är avgörande pusselbitar i den enskilda människans strävan efter ett bättre liv, satsas bara 0,02% av världens totala bistånd på utbildning av unga och vuxna. Eftersom barn till analfabeter i sin tur ofta får mycket svårt att klara sin skolgång riskerar problemen också att ärvas från generation till generation. Varje individ som lär sig läsa, skriva och räkna är en investering i ökad välfärd, bättre hälsa och fungerande demokrati. Även små bidrag gör stor skillnad.

Bokhjälpens syfte är att leta upp och stötta små, effektiva och framgångsrika projekt som vänder sig till just dessa människor. Bokhjälpen vill lyfta fram initiativ som saknar det stöd som de större och välkända organisationerna redan har.

Bokhjälpen är en ideell förening där allt arbete är oavlönat. Alla bidrag går oavkortat in i projekten. Föreningen har delvis tillkommit på Bokbörsens initiativ, och Bokbörsen har en representant i styrelsen.


Image title


Bokhjälpen 2018

Årets första bidrag gick till bokbåtarna på Mekongfloden som CLI (Community Learning International) driver i Laos. Båtarna fyller en viktig funktion för de drygt 100 byarna som bara kan nås vattenvägen, och som annars inte skulle ha någon tillgång till böcker alls. Varje båt rymmer mer än 1000 böcker. När bokbåten anländer till en by brukar byns skola stänga för dagen och låta eleverna läsa nonstop. Båten stannar över natten, på morgonen samlas böckerna in och den går till nästa by. På båtarna finns också runt 100 ”boksäckar” med ca. 100 titlar vardera, säckarna lämnas i byarna och byts regelbundet ut. Bokhjälpens bidrag gav CLI möjlighet att köpa in fler boksäckar så att ännu fler byar får tillgång till böckerna. 

Mars 2018 åkte den ideella föreningen Books to Uganda till Mityana som ligger i centrala Uganda. Under resan delade de bland annat ut övningsböcker i kärnämnena som Bokhjälpen bidragit till inköpet av. Övningsböckerna ska ge eleverna större chanser att klara de nationella proven och därmed kunna fortsätta studera! Läs mer om Books to Uganda på deras facebook-sida.

Bokhjälpen stöder ytterligare ett projekt i Uganda. I den östra, fattigaste delen av landet finns byn Butaleja. Där deltar en grupp om 25 kvinnor i läs-och skrivundervisning 2 timmar två ggr i veckan. Förutom att kvinnorna lärt sig skriva, läsa och räkna har gruppen stärkt deras självkänsla och ökat gemenskapen i byn. Kvinnorna har till exempel drivit ett sanitetsprojekt då de hjälpt varandra att uppföra enkla utomhustoaletter. På det sättet har de förbättrat hälsan och hindrat en del smittspridning i byn. Bokhjälpens stöd går till frukost under lektionstimmarna så att kvinnorna ska ha orken att delta.

I nordvästra Guatemala, på gränsen till Mexiko, ligger Mayaindianbyn Yalambojoch som Bokhjälpen har stött under året. Byborna behandlades länge mycket dåligt av regeringen och militären. På 1980-talet förföljdes och mördades många ur ursprungsbefolkningen och de flydde till Mexiko. Nu är byn återuppbyggd, flera svenska organisationer, skolor samt volontärer har under åren varit engagerade i Yalambojochs öde. Bokhjälpen bidrar till inköp av böcker till biblioteket och vi har fått regelbundna mail från bibliotikarien Ana som berättat om läsecirklarna hon håller i för barn och ungdomar. Kan du spanska och vill resa till Guatemala? Yalambojoch söker volontärer som vill delta i arbetet på byns skola och bibliotekek! För mer info maila till info@bokhjalpen.se

Vision For All är en svensk biståndsorganisation som grundats av optikern John J. Godoy. Grundtanken är att förmågan att läsa och skriva är viktig för att individen ska kunna utvecklas och kunna delta i, och bygga, det demokratiska samhället. Hösten 2018 reste VFA för första gången till Nepal, vilket Bokhjälpen stöttade. Glasögonen är begagnade och har lämnats in hos optiker, VFA har sedan arbetskvällar då de rengör, mäter och packar dem. Alla insatser är ideella och utförs av optiker, optikerstudenter och volontärer. Kasta inte bort dina gamla glasögon – lämna dem till optikern!

Bokhjälpen fortsatte att under året 2018 stötta organisationen ALEF och alfabetiseringskurserna de ansvarar för bland Ifefolket i Togo-Benin. Här har över hälften av alla vuxna och ungdomar aldrig gått i skola och suget efter att äntligen få chansen att lära sig läsa och skriva är stort! Undervisningen sker på flera olika nivåer och i slutkursen lär man sig att starta egna småföretag och kooperativ.

Friends of Kabondo är en svensk ideell förening med syfte att bedriva utvecklingsprojekt i byn Kabondo i västra Kenya. Föreningens målsättning är ”att de projekt vi startar på sikt ska bli självgående och att Kabondo ska bli en bättre plats att leva på hela livet.”
Föreningen arbetar långsiktigt för att förbättra villkoren socialt och ekonomiskt för invånarna, bland annat för de många föräldralösa barnen i byn. Bokhjälpen stödjer biblioteksverksamheten i Kabondo och har under året bidragit till att två boklådor nu cirkulerar bland grundskolorna i området.

Läs mer om Bokhjälpens projekt


Image title