Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 55 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.

En krona till Bokhjälpen

Förmågan att läsa, skriva och räkna är en avgörande förutsättning för människors möjlighet att leva ett gott liv. Bokbörsen samarbetar därför med den ideella organisationen Bokhjälpen, som stöder alfabetiseringsprojekt i några av jordens fattigaste länder.

Säljare bidrar genom att delta i vårt program "En krona till Bokhjälpen", och skänka en krona för varje ny order. Bokbörsen dubblar gåvan genom att skänka lika mycket. En krona från säljaren blir därför två kronor till Bokhjälpen. Som kund bidrar du varje gång du handlar från en säljare som deltar. Det kostar dig ingenting, men säljaren och Bokbörsen skänker varsin krona.

Bokhjälpen-ikonen i annonsen gör att du lätt ser vilka säljare som deltar.
Image title

Om Bokhjälpen

Bokhjälpen är en ideell förening som stöttar mindre initiativ som arbetar långsiktigt och effektivt med alfabetisering bland världens mest utsatta. Enligt Unesco återfinns en mycket stor del av världens 775 miljoner analfabeter bland världens 800 miljoner extremt fattiga. Trots att förmågorna att läsa, skriva och räkna är avgörande pusselbitar i den enskilda människans strävan efter ett bättre liv, satsas bara 0,02% av världens totala bistånd på utbildning av unga och vuxna. Eftersom barn till analfabeter i sin tur ofta får mycket svårt att klara sin skolgång riskerar problemen också att ärvas från generation till generation. Varje individ som lär sig läsa, skriva och räkna är en investering i ökad välfärd, bättre hälsa och fungerande demokrati. Även små bidrag gör stor skillnad.

Bokhjälpens syfte är att leta upp och stötta små, effektiva och framgångsrika projekt som vänder sig till just dessa människor. Bokhjälpen vill lyfta fram initiativ som saknar det stöd som de större och välkända organisationerna redan har.

Bokhjälpen är en ideell förening där allt arbete är oavlönat. Alla bidrag går oavkortat in i projekten. Föreningen har delvis tillkommit på Bokbörsens initiativ, och Bokbörsen har en representant i styrelsen.

Bokhjälpen stöttar CLI (Community Learning International) som driver Båtbibliotek på Mekong-floden i Laos.

Image title


De båda bokbåtarna fyller en mycket viktig funktion för människorna i de mer än 100 byar som bara kan nås vattenvägen, och som annars inte alls skulle ha någon tillgång till böcker. Varje båt rymmer mer än 1000 böcker för utlåning. När bokbåten anländer till en by brukar byns skola stänga för dagen för att låta eleverna läsa nonstop. Båten stannar sedan över natten, och på morgonen samlas böckerna in och båten går vidare till nästa by. På båtarna finns också något hundratal "boksäckar" med 100 böcker i varje. Säckarna lämnas i utvalda byar och byts regelbundet ut så att läsarna får nya titlar.

Bokhjälpen samlar nu in pengar för att CLI ska få möjlighet att köpa in fler boksäckar, så att ännu fler byar ska kunna få böcker att läsa.

Image titleUnder 2017 har Bokhjäpen stöttat ALEF:s arbete hos Ifefolket i Benin i östafrika.

 Ifefolket är ett fattigt folk på ca en kvarts miljon. Mer än hälften av alla vuxna och ungdomar har aldrig gått i skolan. Folket lever av enkla odlingar, jorden är stenig och mager, och det är ofta dåligt med regn. Fattigdomen är stor. Många lider av många olika sjukdomar som malaria, parasiter och HIV/Aids.

ALEF:s studiegrupper har samlats två gånger i veckan, ca 2 timmar per gång. Grupperna leds av en person från byn som fått en två veckors utbildning i hur man leder en grupp, och som arbetar för en närmast symbolisk ersättning. En erfaren handledare kommer på moped en gång i månaden för att vara med på en gruppsamling och försäkra sig om att allt går som det ska och att deltagarna hänger med och lär sig.  Varje deltagare får ett antal läroböcker och bredvidläsningsböcker

Gruppen i Anyiko har under 2017 träffats två gånger i veckan och lärt sig läsa och skriva på Ifespråket. Vid varje träff samtalar också gruppen om någon utmaning i vardagen, som hälsoproblem, jämställdhet och demokrati, eller praktiska frågor kring jordbruk och handel.

Image title

Gruppen i Adjégounlé har också haft två träffar per vecka, och har under året läst olika texter på sitt modersmål om vardagssituationer där man behöver kunna lösa olika matteproblem.

Laurent Kotsene var i 15-årsåldern när han började lära sig läsa och skriva på sitt modersmål. Efter två år i studiecirkeln blev han lärare för en grupp. När han fyllt 19 bytte han spår och skrev in sig i skolan, fast han då redan var gift och hade barn. Han klarade grundskolans sex årskurser på tre år, och högstadiet på fyra år. I år går han sista klassen i gymnasiet i centralorten Tchetti. Hur många fler är det som väntar på att få göra en sådan resa?

Läs mer om Bokhjälpens projekt på www.bokhjalpen.se