Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
När bojorna brast : historien om Tredje världens segrar och nederlag

När bojorna brast : historien om Tredje världens segrar och nederlag

Inbunden bok Leopard Förlag. 1 uppl. 2010. 418 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick. stämplad inuti,ean-kod bak. Portot gäller oavsett antal böcker. - Folken i Asien, Afrika och Latinamerika drömde om en ny värld. De ville ha jord, fred och frihet. Fria från kolonialismen steg ledare som Jawaharlal Nehru från Indien, Gamal Abdel Nasser från Egypten, Kwame Nkrumah från Ghana och Ahmed Sukarno från Indonesien fram. De krävde politisk och ekonomisk jämlikhet, rättvis fördelning av jordens resurser och ett erkännande av alla nationers kulturella arv. De navigerade mellan stormaktsblocken i det kalla kriget och med FN som plattform motsatte de sig stormakternas uppdelning av världen i intressesfärer. Men västvärlden hade den ekonomiska makten, den var militärt överlägsen och visste att söndra och härska. Nationella eliter i de fattiga länderna korrumperades, klassklyftorna vidgades och svält och krig slog sönder det stora projektet.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789173432467
Titel
När bojorna brast : historien om Tredje världens segrar och nederlag
Författare
Vijay Prashad
Förlag
Leopard Förlag
Utgivningsår
2010
Omfång
418 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
159 x 232 mm Ryggbredd 30 mm
Vikt
843 g
Språk
Svenska
Baksidestext


Drömmen om en ny värld

Folken i Asien, Afrika och Latinamerika drömde om en ny värld. De ville ha jord, fred och frihet. Fria från kolonialismen steg ledare som Jawaharlal Nehru från Indien, Gamal Abdel Nasser från Egypten, Kwame Nkrumah från Ghana och Ahmed Sukarno från Indonesien fram.

De krävde politisk och ekonomisk jämlikhet, rättvis fördelning av jordens resurser och ett erkännande av alla nationers kulturella arv. De navigerade mellan stormaktsblocken i det kalla kriget och med FN som plattform motsatte de sig stormakternas uppdelning av världen i intressesfärer.

Men västvärlden hade den ekonomiska makten, den var militärt överlägsen och visste att söndra och härska. Nationella eliter i de fattiga länderna korrumperades, klassklyftorna vidgades och svält och krig slog sönder det stora projektet.

Detta är historien om Tredje världen, om drömmarna som tog form och hur världen förändrades. Men det är också berättelsen om hur de fattiga folken led nederlag, nykolonialismen utvecklades, folkmorden fortsatte och fattigdomen befästes.

Vijay Prashad är chef för Institutionen för Internationella studier vid Trinity College, Connecticut, USA. Han har tidigare publicerat böckerna The Karma of Brown Folk och Everybody Was Kung Fu Fighting. Båda böckerna utsågs till Årets bok av New York-tidningen Village Voice.